3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Kongo'da hastane açıyorlar

Yurt içinde yaptıkları gönüllü sağlık hizmetlerinin yanı sıra, sınırları aşıp binlerce kilometre uzaklıktaki Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde sağlık taraması yapan Adanalı doktorlar, Afrika-Türk Hastanesi'nin ilk adımını attı.

Geçen yıl Kurban Bayramı'nda da 10 kişilik ekiple Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne giderek sağlık taraması yapan Sağlık Mensupları Derneği Adana Şubesi üyesi doktorlar ikinci Kongo çıkarmasını 30 kişilik bir ekip bir hafta içerisinde 8 bin kişiyi sağlık taramasından geçirdi.

24 saat süren zorlu bir havayolu yolculuğunun ardından başkent Kinshaşa'ya ulaşan doktorlar ilk olarak 3 yıl önce eğitime başlayan Şafak Türk Koleji'ne geçti.

30 kişilik ekip ilk gün okulda kendilerine daha önce Kongo'daki AUBE Derneği aracılığıyla fiş dağıtılan hastalara ortak sağlık taraması yaptı. İkinci gün 12 kişilik doktor ekibi Başkent Kinshaşa'dan ayrılarak 1.5 saatlik uçak yolculuğunun ardından Kasai kentine geçti.

Başkent'te kalan 18 kişi 5 gün süreyle Türk okulunun dışında farklı mahallelerde yaptığı sağlık taramasında Kongoluların ilk kez doktor görmesine sebep oldu. Kasai'ye geçen ekip de iki farklı hastanede 3 gün sağlık taraması yaptı ve yapılan teşhislere beraberinde götürdükleri ilaçları dağıttı.

Türk doktorları hastanelerdeki imkansızlık derinden etkiledi. Fakir ve yardıma muhtaç halkın hastanelerden paralı olması sebebiyle yararlamadığını öğrenen doktorlar ilk kez sağlık ekibi gören hastaları tek tek muayene etti.

Kasai Eyaleti Sağlık Bakanı Dr.Shodu Lonani, Türk ekibinin eyaletinde 1960 yılından buyana en kapsamlı hayır yardımını yaptığını belirterek Türkiye ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin daha da güçlendiğini söyledi.

Başkent Kinshaşa'da 5 bin, Kasai eyaletinde ise 3 bin kişiyi sağlık taramasından geçiren doktorlar 40'a yakın küçük çaplı cerrahi operasyon ile 25'e kadar çocuğa da sünnet operasyonu yaptı. Hastalara ihtiyaç duyulan ilaçlar da ücretsiz verildi.


HASTANE PROJESİ TAKDİR GÖRDÜ

Demokratik Kongo'daki sağlık koşullarının iyileştirilmesi için çalışma başlatan gönüllü doktorlar buraya ilk etapta prefabrik bir hastane kurmak için mimari proje hazırladı.

Önümüzdeki bir yıl içinde hayata geçirilmesi amaçlanan hastane projesinde Osmanlı medrese mimarisi esas alındı. İçinde poliklinikler, ameliyathane, idari bölümler, bekleme salonları, misafirhane ve kafeterya yer alacak hastanenin projesi Sağlık Taraması Organizatörü Dr. Derya Atılgan'ın da aralarında bulunduğu doktor heyeti tarafından Demokratik Kongo Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Makwenge Kaput'a sunuldu.

Projeden etkilendiğini belirten Bakan Kaput, hastane için yer tahsisinde yardımcı olacaklarını belirterek kurulacak hastanenin kısa sürede faaliyete geçmesinin Kongolulara daha fazla sağlık hizmeti vermesi anlamına geleceğini vurguladı.

Sağlık Mensupları Derneği Adana Şube Başkanı Necdet Kızılkaya, ikinci Kongo çalışmalarının kendileri ve Kongolular açısından çok başarılı geçtiğini belirterek muayene olan, ilaç dağıtılan insanların yüzündeki tebessümün bütün yorgunluklarını ortadan kaldırdığını söyledi. Sağlık taramasından geçirilen halkın büyük bir bölümünün ilk kez doktor gördüğünü hatırlatan Kızılkaya, "Yaptığımız taramada özellikle basur, fıtık, katarakt gibi cerrahi müdahale gerektiren hastalıkların yanı sıra sıtma, tifo, AİDS gibi hastalıkları çok gördük. 140 koli tibbi malzeme ve ilaç getirmiştik. Hepsini ihtiyaç sahibi bu insanlara dağıttık. Yaptığımız çalışmanın devamı gelecek. 2 ülke arasındaki kardeşlik köprüsüne katkıda bulunmuş olmanın da mutluluğu içindeyiz." dedi.

Kongo'daki AUBE Derneği'nin Başkanı İbrahim Tatar da Türk doktorlarının çok büyük bir fedekarlıkla ülkelerinden binlerce kilometre uzaklıkta bir hafta süreyle yaptıkları çalışmanın unutulmayacağını söyledi.

Kasai'de Vali Alphonse Ngoyi Kasanji ve Eyalet Sağlık Bakanı Shodu Lonani'den büyük destek gören Türk doktorlar için son gün Afrika Gecesi düzenlendi. Gecede Afrika'ya özgü kıyafet giyen dans topluluğu üyeleri gösterileri ile takdir topladı. Topluluğun danslarına doktorlar da eşlik etti.

Şafak Türk Koleji öğrencileri de eğitim sezonu başlamamış olmasına rağmen Türk konuklarına sundukları gösteri ile alkış topladı.

zaman
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 18:28:59
Güncelleme :2 Eylül 2008 Salı 18:39:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?