3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Kozan Kalesi'ne çevre düzenlemesi

Anadolu’daki birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kozan Kalesi, çevre düzenlemesi yapılarak tarih ve doğa turizmine açılacak.

Kozan'ın şehre hakim bölgesinde bulunan kalenin tarih ve doğa turizmine kazandırılması amacıyla hazırlanan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu onaylı projenin ihalesi tamamlanarak, çalışmalara başlandı. Bu kapsamda; kale ışıklandırılacak, yolu genişletilecek ve çevre düzenlemesi yapılacak.

Kültürel ve doğal güzellikler bakımından oldukça zengin bir bölge olan Kozan'ı turizm açısından cazibe merkezi haline getirmek için yoğun çaba gösterdiklerini ifade eden Belediye Başkanı Kazım Özgan, "Kale ve Çevre Düzenleme Projesi için üye olduğumuz Tarihi Kentler Birliği’nden 50 bin YTL yardım aldık. Üzerine biz de ilave yaparak projemizi tamamladık. Projenin ilk aşamasında manastırdaki çamlık alan ile kale girişine kadar olan yolu kapsayan bölgenin ihalesi yüzde 50’si Adana Valiliği İl Özel İdaresi’nden karşılanmak suretiyle 1 milyon 66 bin 397 YTL’ye yapılarak çalışmalara başlandı. İhalesi yapılan bu alanda 2 adet servis ünitesi, anfi, arkeolojik park, 29 adet içinde barbeküsü ve oturma grubu olan piknik ünitesi ile muhtelif yerlerde seyir terasları yer almaktadır. Kozan Kalesi ve çevre düzenlemesi yapım işini 2009 yılının ilk aylarında tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Mevcut kale yolunu iki aracın yan yana rahatlıkla geçebileceği şekilde genişlettiklerini ifade eden Özgan, "Bundan sonraki aşamada yolun tarihine uygun şekilde Arnavut kaldırım tarzında doğal taşlarla kaplaması yapılacaktır. İkinci aşmada yine yolun sonuna doğru, yani kale kapısına yakın bir bölgede 300 kişinin aynı anda yeme içme ihtiyacını karşılayabileceği, düğün, merasim gibi özel günlerde de hizmet verebileceği ve 20 yataklı bir de butik otelin bulunacağı sosyal tesis yapılacaktır” diye konuştu.

Projenin, tamamlandığında Kozan’ın değişen yüzü olacağını kaydeden Özgan, şunları söyledi:

“Piknik yapmak için aileler uzağa gitmeyecekler, şehrin içinde, ama şehrin gürültüsünden uzak bu modern ve çağdaş mekanda rahatça piknik yapma imkanı bulacaklar. Dağılcak ve Atatürk parkında olduğu gibi halkımızın rahatlıkla gelebileceği güvenli mekanlar olacaktır. Halkımızın güvenliği için her şeyi yapacağız. Kale ve çevresini zaman zaman ziyaret edilen ıssız bir yer olmaktan kurtardığımızda hem turizme açmış olacağız hem de tarihi eserlerin korunması daha kolay olacak."

İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 12:16:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?