4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Kozan'da kurtuluş coşkusu

Adana'nın Kozan ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 89. yıldönümü coşkuyla kutlandı.

Kurtuluş bayramı kutlamaları, sabah saat 7.00'de 7 pare top atışı ile başladı. Ardından temsili Milis Kuvvetleri, Kadirli Caddesi'nden şehre giriş yaparak Hoşkadem Camii önüne geldi. Burada işgal günlerini temsil eden siyah örtülere sarılmış, eli zincirle bağlı gelin kıyafeti içindeki temsili 'Hürriyet Kızı', esir tutulduğu camiden Milis Kuvvetleri tarafından kurtarıldı.

İşgali simgeleyen siyah bayrak ile cami kapısındaki düşman bayrağı da kaldırılarak İstiklal marşı eşliğinde minareye Türk bayrağı çekildi.
Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan tarafından cami önündeki Kurtuluş anıtına çelenk konulması ve İlçe Müftüsü Ali Kılınç'ın milli birlik ve beraberliğin önemine değinen konuşmasının ardından Kurtuluş seremonisi tamamlandı.

Kutlamalara katılanlar daha sonra Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü. Kurum ve kuruluşların çelenklerinin anıta sunmasının ardından Kaymakam İzzettin Sevgili, Garnizon Komutanı Personel Binbaşı Hüseyin Çopur ve Belediye Başkanı Kazım Özgan, halkın tebriklerini kabul etti.

Kutlamalar daha sonra Şehit Stadyumu'nda devam etti. Buradaki törende ise mülki erkanın halkın bayramını kutlamasının ardından Belediye Başkanı Kazım Özgan, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Kurtuluş gününün, asil Kozanlıların işgale, esarete, başka bir bayrak altında yaşamaya, sömürgeciliğe, emperyalizme karşı destan yazdığı, temiz, pak Kozan topraklarının düşman çizmelerinden kurtulduğu ve bugünün kahraman Kozanlıların gelecek nesillerine bahşettiği özgürlük günü olduğunu vurgulayan Özgan, "Milletlerin tarihinde dönüm noktaları vardır. Bu dönüm noktaları olağanüstü dönemlerde ortaya çıkar. Zaferlerin kazanılmasında, kötü giden talihin ters çevrilmesinde hep kahramanlar rol oynar. Büyük milletler, büyük kahramanlar yetiştirirler. Onların milli kaderlerini kahramanlar yönlendirir. Onun için geçmişteki kahramanlarına minnet duyar ve onları saygıyla anarlar. Tarihe ve bir büyük millete yön veren kahramanlar, ne rahat bir ocakta nede sıcak bir kucakta keyif çatmamış, aksine çileli ve uzun mücadele yıllarını tercih etmişlerdir. İşte bugün; Türk milletinin şerefli tarihinde çok önemli bir yer tutan yiğit Kozanlının yazdığı tarihi destanı anmak üzere bir aradayız. Bugün; bizi esaretten hürriyete, ölümden hayata kavuşturan, kan ve can vererek kazandığımız 2 Haziran destanının büyüklüğünü, ehemmiyetini iyi bilelim. Bugün Kozanlının en büyük bayramıdır" dedi.

Konuşmasında gençlere de seslenen Özgan, "Geleceğimizin teminatı sevgili gençler; sizlere çok renkli ve güzel hayat vaat ederek sizin ruhunuza hükmedip, sizi ailenizden, işinizden, sağlam karakter ve şuurunuzdan koparıp, köleleştiren her türlü hilelerden uzak durunuz. Çünkü siz bu ülkenin yegane sahiplerisiniz. Türk milletinin orta ve uzun vadede duruşunu belirleyecek ufku, çapı, cesareti olan vizyon sahibi, ateşin gömleği, mesuliyetin direği, kimsesizlerin yüreği olabilecek, gönüllere hitap edecek, genç beyinlersiniz" diye konuştu.

Programda Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu örgencilerinden oluşan 110 kişilik bir ekiple, Kozan'ın düşman işgalinden kurtuluşunu canlandıran drama sahnelendi. Drama oynanırken birçok izleyici gözyaşı dökerek duygulu anlar yaşadı, oyunun sonunda ise oyuncular dakikalarca ayakta alkışlandı.
Manisa'nın Turgutlu ilçesi Mehter Takımı'nın gösterilerinin yer aldığı Kurtuluş bayramı törenleri folklor gösterileri, kurtuluş turnuvalarında dereceye girenlerin ödüllerinin verilmesi ve okunan şiirlerin ardından Adana Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı eşliğinde tören geçişi ile sona erdi.

Kutlamalara AK Parti Adana Milletvekili Ali Küçükaydın, Feke Kaymakamı Bünyamin Kuş, İl Özel İdare Genel Sekreteri Remzi Oğuz Yılmaz, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zembilci, eski Orman Bakanı Halit Dağlı, eski milletvekilleri Çoşkun Bayram ve Veli Andaç Durak, Adana İl Çevre ve Orman Müdürü Nebi Erol Metin ile çok sayıda vatandaş katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 17:55:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?