30
Nisan
2024
Salı
ADANA

Kredi kartı tefeciliği arttı

Hayatımızın her alanına giren ve bilinçsizce kullanılması yüzünden insanları borç batağına hatta intihara ve cinnete sürükleyen kredi kartı, Türkiye'de yeni bir tefecilik yönteminin gelişmesine neden oldu. Kredi kartı borçlarını taksitlendiren ve nakit çekim yapan kredi kartı tefecileri, mağdurların yeni umudu haline geldi.


Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Şube Başkanı Ramazan Yıldız, yaptığı açıklamada, kredi kartının çağın gerekli ihtiyaçlarından biri olduğunu ancak bilinçsiz kullanılmasının sonuçlarının da ağır olduğunu söyledi. Kredi kartı faturalarını ödeyemeyerek borç batağına sürüklenen kişilerin çareyi kredi kartıyla mal alıp daha sonra bu malları piyasada düşük fiyata satıp paraya çevirerek borçlarını ödeme yoluna gittiğini belirten Yıldız, birçok tüketicinin de çareyi, borcunu ödemek için mal almadan kredi kartına taksitle işlem yaptırıp paraya çevirmekte bulduğunu bu konuda kredi kartı tefeciliği yapanların da ortaya çıktığını kaydetti.

 
Bir süre öncesine kadar kredi kartı borçlarının tüketici kredisi çekilerek ödenmeye çalışıldığını hatırlatan Yıldız, ancak bankaların borçlu tüketicilere kredi vermemeye başlamasının ardından borç batağındaki pek çok tüketicinin yeni çareler aramaya başladığını ifade etti.
Son olarak piyasada kredi kartı tefecileri ortaya çıktığına dikkat çeken Yıldız, "Kredi kartı ile tüketici kredileri arasında ağır borç yükü altında kalan birçok vatandaş, borcunu ödemek için mal almadan kredi kartına taksitle işlem yaptırıp nakit para buluyor. Kredi kartı tefecileri, kendisine başvuran borçlunun kredi kartına mal satmadan taksit yapıyor" dedi.


Kredi kartı tefecilerinin kartvizit bastırıp üzerine "Tüm kredi kartı borçlarınız taksitlendirilir ve nakit çekim yapılır" yazarak müşteri aradığını kaydeden Yıldız, sistemin nasıl işlediğini şöyle anlattı:
"Vadesi gelen borçlarını ödeyemeyen tüketici bu işi yapan kişilere gidiyor ve kredi kartından örneğin bin YTL çektiriyor. Kredi kartı tefecisi parayı alınca kart sahibi mağdur tüketiciye nakit olarak 700-800 YTL arasında bir ödeme yapıyor. Borçlu da bu nakit parayla borçlarını ödüyor. Aldığımız bilgilere göre, tefeciler, kart borçlularının borcunu kapatıyorlar ve aynı karttan bu kez faiziyle verdikleri parayı tahsil ediyor. Faiz belirlenirken de yapılan vade dikkate alınıyor. Çek-senet yerine POS makinesiyle çalışan tefeciler, yüzde 2-6 arasında faiz uyguluyorlar. Örneğin, 30 bin YTL'lik kredi kartı borcunu 12 ayda kapatmak isteyen bir kişi, tefeciye 39 bin YTL para ödüyor. Vade uzadıkça, ödenen miktar da artıyor."


Bazı tüketicilerin de kredi kartıyla taksitle aldığı altını ya da beyaz eşyayı paraya çevirip borçlarını ödemeye çalıştığını vurgulayan Yıldız, yetkilileri yeni mağduriyetlerine yol açabilecek bu tür yöntemlere karşı tedbir almalarını istedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2007 Pazartesi 16:35:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?