2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Kriz tespih satışlarını vurmadı!

Adanalı tespih ustası Kemal Bozkurt, global krize rağmen internet ortamında fiyatı bin 500 ile 4 bin dolar arasında değişen 240 tespih sattı.

20 yıl önce Mardin'den göç ederek Adana'ya yerleşen 4 çocuk babası Kemal Bozkurt (48), 15 yıldır tespih ustalığı yaptığını, 1.5 yıldır da internet ortamında tespihlerine alıcı bulduğunu söyledi.

Tespih yapmayı merak üzerine kendi kendine yapmayı öğrendiğini belirten Bozkurt, "Gönül yolculuğu gibi tespih yolculuğu da tane, durak, pul, düğüm yuvası, imame, ara tane ve tepelikten oluşan bir süreçtir. Tespihi gönülden sevmeyen tespihe ustalık yapamaz. Bu iş tornacı işi değil, gönül yontma işidir. Ham kalanın işi de ham olur. Tespih ustalığı sevgiden geçer. Tespihlerimle bir çocuk gibi ilgileniyorum" dedi.

15 yıldır tespih yaparak evinin geçimini sağladığını anlatan Bozkurt, şunları söyledi:
"Bu işin sermayesi, gönül, göz ve el marifetidir. Tespihe değer vermek ve eline aldığın malzemeyi küçük ustalıkla işlemektir. Tespih merakı tarihin çok geçmişlerine dayanıyor. İlk olarak MÖ 800'lerde, Hindu Brahman rahiplerinin ibadet için kullandığı tespihler günümüzde de ibadet, stres atma, keder ve dinlence için kullanılıyor. Musevilik hariç tüm dinlerde tespih çekiliyor. İbadet için kullananlar, tespihin inanılan ve inanan arasında köprü kurduğuna düşünüyor. Bazı ruh hastalarının kendi kendine tedavisinde de kullanılan tespihlerin seri üretimi bulunmuyor. Türkiye'de en yaygın tespihler Erzurum'da oltu taşından üretiliyor. Türkiye'de 33 ve 99 taneli tespihler kullanılıyor."

Osmanlı ve öncesine dayanan ve genelde erkeklerin kullandığı tespihlerin son yıllarda koleksiyoncuları oluştuğunu ve bazı tespihlerin bin 500 ile 4 bin dolar arasında fiyatlara satıldığını vurgulayan Bozkurt, "Tespihleri kehribar, kuka, balık dişi, fildişi, fesleğen ağacı, abanoz ağacı, yılan ağacı, kaplumbağa kabuğu, akik, yeşim taşı, yakut, zümrüt, ceyk, opal, oltu ve mercandan yapıyoruz. Tespih fiyatları, kullandığımız malzeme ve el işine göre değişiyor. artırıyor. Özellikle kehribar ve kuka
tespihlerinin malzemesi dışardan geldiği için çok pahalı. Bunların ana maddesinin gramı 30 dolara denk geliyor. Buna birde bizim el emeği eklenince fiyatlar 4 bin dolara kadar çıkıyor" diye konuştu.

Kemal Bozkurt, kehribar tespihlerinin renk renk ayrıldığını ve en çok rağbet gören renginin beyaz olduğunu bu nedenle beyaz kehribarın 4 bin dolara; siyah, kırmızı, mavi ve diğer kehribar tespihlerin ise 3 bin dolar düzeyinde satıldığını kaydeden Bozkurt, fiyatı yüksek tespihleri çelik kazada muhafaza ettiğini vurguladı.

Global krize rağmen tespih satışlarının yüksek olmasının tespih koleksiyonculuğunun yaygınlaşmasından kaynaklandığını belirten Bozkurt, kendisinin de bir koleksiyonu tamamlamak için dünyanın öbür ucundan tespih aldığını kaydetti.

Tespih pazarını genişletmek için 1.5 yıldır internette tespih satışına başladıklarını ve İstanbul, Ankara, Antalya ve Kayseri başta olmak üzere Türkiye'nin her tarafına hatta yurt dışına tespih sattıklarının söyleyen Bozkurt şöyle devam etti:

"1.5 yılda internet üzerinden 240 tespihi, koleksiyonculara ulaştırdık. Koleksiyonculara internet üzerinden ulaşmak daha kolay. Önce Adana'ya gelmek zorunda kalıyorlardı. Şimdi internet üzerinden sipariş veriyorlar. Koleksiyoncular krize rağmen 4 bin dolarlık tespihleri almaya devam ediyor."

Kemal Bozkurt internet haricinde atölyesinde de tespih satışına devam ettiğini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 10:54:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?