4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Krize rağmen zeytinyağı ihracatı arttı

Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, küresel ekonomik kriz nedeniyle bütün sektörlerde ihracat gerilerken, zeytinyağı ihracatında yüzde 28 oranında artış yaşandığını belirterek, "Zeytin üreticisi üretimden korkmamalı" dedi.

Tan, zeytin üreticilerine yönelik düzenlenen "Budama Kursu" için geldiği Adana'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, en kaliteli zeytin ve zeytinyağını üretmeye en uygun ülke olduğunu belirtti.

Türkiye'de şu anda 150 milyon zeytin ağacı bulunduğunu, UZZK olarak bu sayıyı 200 milyona çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Tan, "Türkiye'de şu anda yılda 5 milyon zeytin fidanı dikiliyor. Bu destekler devam ettiği sürece 10 milyon fidan bile dikilebilir. Şu anda 2009'dayız. 2014'e 5 yıl var. 5'er milyon dikilse 25 milyon ki bu 175-180 milyon yapar, o da İspanya'nın ardından ikinciliktir ağaç sayısı bakımından. Üretimde de yeni fidanların devreye girmesiyle misli misli artış olacaktır. Bugün Türkiye'deki ortalama ağaç başına verim 15 kilogram civarındadır. Avrupa'da 30 kilogram civarındadır. Ama yeni üretilen fidanlarda üretim ortalama 40-50'lere ulaşacaktır. Dolayısıyla biz buradaki açığı da kapatabileceğiz" dedi.

Son 6 yılın ortalamasına bakıldığında, Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin 115 bin ton civarında olduğunu vurgulayan Tan, 2014 yılında bunu 750 bin tona çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.  Zeytin üreticilerinin ileriki yıllarda bir arz sorunuyla karşılaşmasının söz konusu olmadığını belirten Tan, "Bugünden yarına yatırım yapan insanlar ileride bir hüsranla karşılaşabilirler mi? Bana göre hayır. Bizim bir bu kadar daha, hatta 5 misli daha zeytinyağı, zeytin üretmemiz korkutmamalıdır. Üstelik Türkiye'de kişi başına 1 kilogram zeytinyağı tüketildiği, 5 kilogram sofralık zeytinyağı tüketildiği düşünüldüğünde bunun son derece az olduğu görülecektir. Komşumuz Yunanistan'da 18 litre civarında kişi başına tüketim var. 25-30 kilogramlara varan ülkeler var. Bizim şu anki üretimimizin çok az bir efor sarf ederek tanıtım faaliyeti anlamında misli misli üretmemiz ve tüketmemiz söz konusudur. O halde üretimden korkmamamız gerekir. Zira tüm ülkeler; özellikle 3. ülkeler, Fas, Tunus, Cezayir gibi hatta ABD, Avustralya, Şili gibi ülkeler de zeytin ağacı varlıklarını artırmaktadır" diye konuştu.

Zeytinin krizlere en dayanıklı ürün olduğunun altını çizen Tan, şunları kaydetti:
"Kriz ortamındayız şu anda. Bütün sektörlerde Ocak ayı ihracatı yüzde 28'lere varan düşüşler göstermektedir. Ama zeytinyağı sektörü şu anda bir yıl önceki aynı döneme göre yüzde 28 oranında artış göstermektedir. Dolayısıyla bu kutsal ürün kendinden beklenmeyen performansları zor koşullarda daha fazla gösterir."

ZEYTİNCİLİĞİN İSTİHDAMA KATKISI
Doğu Akdeniz Zeytin Birliği (DAZB) Başkanı Mehmet Güler ise, bugün tüm dünyanın ekonomik krizle boğuştuğunu ve her gün binlerce kişinin işsiz kaldığını anımsatarak, "Doğu Akdeniz Bölgesi'nde 250 adet zeytin ağacı olan insan, (Bu da 5 dekara tekabül ediyor) köyünden hiç şehre inmeden, kimseye muhtaç olmadan ailesinin geçimini sağlayabilir. Yani zeytincilik, işsizliğin azaltılmasında da çok önemli bir faktördür" dedi.

Dünyada zeytin ağacı sayısı artarken, tüketimin de arttığına dikkat çeken Güler, şunları söyledi:  "Tek bir ağaçtan ortalama 50 kilogram zeytin alırsınız. 1 dekarda 2.5 ton zeytin yapar. Bunu ortalama 2 TL'den satarsınız. 50 kuruşunun masrafa gittiğini kabul ederseniz, 1.5 TL kar sağlar. Bu da pamuktan, buğdaydan, mısırdan v.s. daha fazla getiri demektir. Yani 1 dekar buğdaydan 80 lira, mısırdan 200 lira kazanırsınız, 1 dekar zeytinden 2 bin lira kazanırsınız. Bu yüzden üretici üretimden korkmamalı."

iha
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 10:26:16
Güncelleme :11 Şubat 2009 Çarşamba 10:40:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?