29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Kurbanlık alırken dikkat!

Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, ağız, burun, göz akıntısı ile göz kızarıklığı ve burnu kuru hayvanların kurbanlık olarak alınmamasını istedi.

Keskin, yaptığı açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü'nün bir genelge yayınlayarak, kurbanlık hayvanların sevkleri ve sevkler sırasında yapılacak kontrolleri, satış yerleri konusunda alınacak önlemleri ve vatandaşın kurban alırken dikkat etmesi gereken hususları duyurduğunu belirtti.
Kurban Bayramı nedeniyle hayvan hareketlerinin özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde arttığını ve buna bağlı olarak kaçak hayvan pazarlarının kurulabileceğini, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskinin artacağına dikkat çeken Keskin, "Bu nedenle kurbanlık hayvan satış yerleri ve iller arası hayvan sevkleri sırasında muhtemel bir hastalığın bulaşması ve yayılmasının önlenmesinin büyük önem taşıyor" dedi.

Türkiye genelinde 600 bin büyükbaşla 2 milyon küçükbaş hayvanın yetiştirilmesi, taşınması, pazarlanması ve satışı, kesim ve tüketimini kapsayan, zamanla sınırlı çok büyük bir organizasyon gerçekleştirildiğini ifade eden Keskin, "Kayıt altına alınmamış ve aşıları yapılmamış sığırların yurt içi hareketlerine izin vermiyoruz. Kurban Bayramı döneminde polis ve jandarmanın yaptığı yol kontrollerine veteriner hekimlerde katılmakta belgesiz ve sağlıksız hayvanların nakillerine izin verilmemektedir. Kurbanlık satış yerleri denetlenerek belge ve sağlık kontrolleri yapılmaktadır" diye konuştu.

Vatandaşları kurban alırken dikkatli olmaları konusunda uyaran Keskin, şunları söyledi:
"Ağız, burun ve göz akıntısı olan, gözlerde kızarıklık ya da yüksek ateşi bulunan, kulakların sıcak ve burun uçlarının kuru olması gibi ve özellikle ağızda, tırnak araları ve memelerde şap hastalığının neden olduğu yara ve artlar ya da vücudun değişik yerlerinde yaraları olan hayvanlar alınmamalı. Zayıflık, gebelik, yeni doğum yapmışlık, tüylerinde karışıklık, çevreye karşı aşırı duyarlılık ve aşırı duyarsızlık, kulağının kopuk veya boynuzunun kırık, bir veya iki gözünün kör, ayağının topal, kuyruğunun kopuk ve bakımsız olmaması gerekmektedir. Bunlardan herhangi birini taşıyan hayvanı almayın. Hayvan pazarında bulunan veterinerin yanına gidin. Veteriner size mutlaka yardımcı olacaktır. Ayrıca gözlerinin canlı ve görünüşünün diri olması gerekir. Kurbanlıklar koyunlarda 6 ayını dana ve düvelerde 2 yaşını kesinlikle doldurmuş olması gerekir."

 

iha
Yayın Tarihi : 13 Aralık 2007 Perşembe 13:04:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?