3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Küresel ısınma ormanla yok olur

Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, küresel ısınmaya karşı yapılacak en iyi mücadelenin, ormanlık alanların çoğaltılması olduğunu söyledi.

‘Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Eylem Planı’ kapsamında Adana’da 21 bin hektar alana 6 milyon fidan ve 5 milyar tohum ektiklerini bildirdi.

Bu çalışmaların küresel ısınmaya karşı büyük önemi olduğunu bildiren Yılmaz, “Baltalık ve bozuk baltalık olarak işletilen meşe ormanlarının rehabilitasyonu ile gelecek 10 yıl içerisinde 300 bin dekar bozuk meşe ormanı alanının iyileştirilmesi hedeflenmektedir. Çünkü bozuk orman alanlarında 1 hektarda 3.9 ton karbondioksit tutulmasına karşılık, iyileştirilmiş orman alanlarında hektarda 52 ton karbondioksit tutulmaktadır. Bu bozuk alanın hemen hemen 13 katıdır. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en önemli etkeni, karbondioksit salınımı. Sanayi ve teknolojinin artmasıyla salınım oluyor. Bunun en önemli panzehiri ise ormanlık alanlarının korunması ve orman varlığının artırılmasıdır” dedi.

Anadolu coğrafyasının yüzde 72’sinin ormanla kaplıyken, bu oranın günümüzde yüzde 27’lere düştüğünü belirten Yılmaz, “Nüfusumuz hızla artarken, orman varlığımızı korumalıyız. Eğer, tedbir almazsak, gelecek nesillerin yaşam alanlarını da elinden almış oluruz” diye konuştu.

YÜZDE 33’Ü ANIZ YANGINI

Ormanların devamlılığını tehdit eden ve azalmasına neden olan faktörlerin başında orman yangınlarının geldiğini hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
“Bölgemizde çıkan orman yangınlarının yüzde 33’ü anız yangınlarından kaynaklanmaktadır. Vatandaşlarımız da çok duyarlı olmalı. Yoldan geçerken sigara izmaritini atmamalı. Piknik ateşlerine dikkat etmeli. Yangınlara karşı eğitimli ve bilinçli toplum oluşturmak için 10 ayrı ekip kurup, köy köy dolaşıyoruz. Ekiplerimiz, bildiri ve broşür dağıtarak, insanlarımızı uyarıyor. Sık orman alanlarına bakım yapıldı. 20 yıldır yapılmayan yol emniyet şeritlerini yapıyoruz. Yoldan geçerken bile büyük orman alanlarımızı kaybediyoruz. 1 Mayıs’ta helikopterimiz ve 13 yeni arazöz daha ekipmanımıza dahil olacak. Yangın kulelerini yeniledik. Bölgemiz ormanlarının tamamına yakını yangına hassas durumda. Söz konusu ormanlık alanların yaklaşık yüzde 41’i 1’inci derece, yüzde 40’ı 2’inci derece, yüzde 19’u da 3’üncü derece yangınına hassas durumda bulunmaktadır. Yangına hassas orman alanlarımızda orman yangınlarının ne zaman ve nerede çıkacağını kestirmek oldukça güçtür. Çünkü ülkemizde olduğu gibi bölgemizde de çıkan orman yangınlarının yüzde 99’u insan faktörüne dayalı bulunmaktadır. Ormanlarımızda çıkan yangınların yüzde 80’i ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 5’i kasten sebeplerden çıkmaktadır.”

DHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 12:04:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?