2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

'Küresel ısınma' paneli

Çukurova Üniversitesi Çevre Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hunay Evliya, küresel iklim değişikliğinin temel sorumlusunun insan olduğunu söyledi.

Evliya, Adana Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Küresel Isınma" konulu panelde yaptığı konuşmada, çok hızlı değişen bir dünyada yaşadığımızın altını çizdi. En büyük gereksinim enerjide ilerleme olduğunu, enerji gereksiniminin her geçen gün arttığını belirten Evliya, "Bu enerjiyi üretirken çevreyi çok fazla kirletiyoruz. Bu konuda çevre bilinci oluşturulmalı" dedi.

İnsanların daha rahat yaşamak için daha çok çalıştığını, daha çok ürettiğini, bununla birlikte daha çok tükettiğini ifade eden Evliya, "Bunu yaparken dünyanın taşıma kapasitesinin sınırlarını zorlamaya başladık. Küresel değişimin temel sorumlusu insandır. Daha çok üretip, daha çok tüketmek bunun temel nedenidir" diye konuştu.
TEMA Vakfı Adana İl Temsilcisi Halil Akyürek de, önemli olanın, küresel ısınma tehdidinin genç kuşaklar tarafından bilinmesi olduğunu belirterek, bu konuda TEMA eğitim gönüllülerinin birer misyoner gibi çalışıp, Türkiye'yi karış karış gezdiğini vurguladı.

Küresel ısınmayı engellemenin yolunun fidan dikmekten geçtiğinin altını çizen Akyürek, küresel iklim değişikliği sonunda insanların açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını, yer altı kaynaklarının kurumaya başladığını, sürdürülebilir bir yaşam için olmazsa olmaz olan toprağın iyi kullanılması gerektiğini kaydetti. Akyürek, "Hiçbir zaman yaptıklarımızı yeterli bulmadık. Eğer yanımızda değilseniz eksiğimiz var demektir. Topyekün seferberlik ilan edilmeden sorunların çözümü mümkün değildir. Çevresel sorunların polisle, zabitle, yasayla değil, bilinçli bir toplumla çözüleceğine inanıyoruz. Bunun için 'eğitim' diyoruz" şeklinde konuştu.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nurettin Çelmeoğlu ise, katılımcılara, slayt eşliğinde Adana'nın doğal yapısıyla ilgili bilgiler sundu. Küresel ısınmanın arkasındaki asıl nedenin fosil yakıtlar olduğuna dikkat çeken Çelmeoğlu, insanların temiz enerjiye ulaşmak için geç de olsa önlem almaya başladığına işaret etti.

Adana Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Nuran Terliksiz de, son 10-15 yılda insanlığın ekolojik sorunlarına bir yenisinin eklendiğini, bunun adının da küresel ısınma olduğunu belirterek, bu konuda halkı bilinçlendirmek için dernek olarak böyle bir panel düzenlediklerini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2008 Perşembe 18:53:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?