3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Küresel kriz altın fiyatlarını yükseltti

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel krizden dolayı borsa ve tahvilden kaçan yatırımcılar her zaman güvenli liman olarak gördükleri altına yönelince altının ons fiyatı 830 dolardan, 910 dolara kadar yükseldi.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Salih Talay, yaptığı açıklamada, altının bu yıl içerisinde dünya piyasasında mayıs ayına kadar aşırı fiyat yükselmesi yaşayarak ons fiyatının bin 32 dolara kadar çıktığını ancak daha sonra yaz aylarında 830 dolara kadar düştüğünü söyledi.

Talay, son olarak ABD'de başlayan ve tüm dünyayı saran küresel mali kriz nedeniyle altın fiyatlarında hareketlenme yaşandığını belirterek, "Altının onsu 830 dolardan, 910 dolara kadar çıktı. Bunun sebebi mali krizden dolayı borsa ve tahvilden kaçan yatırımcının her zaman güvenli bir liman olarak gördüğü altına sığınması ve petrol fiyatının düşmesi, dövizin yükselmesindendir. Yaklaşık iki haftalık süreçte altın fiyatları yüzde 15-20 artarken dünya piyasalarında altına talepte yatırım amaçlı yüzde 15-20 arttı" dedi.

Talay, özellikle son aylardaki hızlı hareketlenmeyle ons fiyatının 80 dolar yükselmesinin altının en makul yatırım aracı haline gelmesine karşın, piyasada durgunluk yaşandığını belirten Talay, bu durgunluğun, kuyumcu esnafını "kara kara" düşündürdüğünü kaydetti.

İç piyasadaki yatırımcıların bu durumdan yararlanması gerekirken, öncelikli ihtiyaçlarını bile ertelediğine dikkat çeken Talay şunları kaydetti:

"Fiyat yükselmesine karşın kuyumculardaki hareketlik yok denecek kadar az. Yaz boyunca satışlar sıfır noktasına kadar düştü. Ancak Ramazan Bayramı nedeniyle biraz kıpırdanma oldu ama yine perakende kuyumculukta satışlar sıfır noktasına kadar düştü. Vatandaşlar altın almayı bir tarafa bırak altın bozdurmaya geliyor. Vatandaş altının fiyatının bundan fazla yükselmeyeceğine inanıyor ki altınını bozdurmaya çalışıyor."

Talay, son günlerde dünyada yaşanan mali krizden dolayı 22 ayar altının bir gramının 40,5 YTL'ye kadar yükseldiğini vurgulayarak, "Perakende can çekişiyor. Altının gramı 33 YTL'ye kadar düştüğünde biraz hareketlilik olmuştu ancak şimdi yaprak kıpırdamıyor. Altın mali krizden dolayı sığınacak bir liman ama bu dünya piyasalarında böyle. Vatandaş ise fiyat yükseldiği için elindeki altını satmaya çalışıyor" diye konuştu.

Krizden önce 33 YTL olan altının gramı dün 42 YTL'ye kadar yükseldiğini anlatan Talay, bugün itibariyle altının gramının 40,5 YTL olduğunu kaydetti. Salih Talay, çeyrek altının ise 58 YTL'den 63 YTL'ye kadar yükseldiğini belirterek, "Mali krizden dolayı dövizdeki ve petroldeki dalgalanmaya bağlı olarak altın fiyatında sürekli artış görülüyor. Bir saat sonrasının ne olacağını kestirmek çok zor ama altının gramının 40 YTL civarında kalacağını tahmin ediyoruz" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 11:05:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?