2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Kurtuluş tarihleri 'uydurma' iddiası

Çukurova’daki kentlerin kurtuluş tarihlerinin "uydurma" olduğu iddia edildi. Adanalı araştırmacı-tarihçi Cezmi Yurtsever, Adana başta olmak üzere Tarsus, Osmaniye, Kadirli, Kozan ve Ceyhan’ın kurtuluş günlerinin yanlış olduğunu ve değiştirilmesi konusunda Genelkurmay Başkanlığı’ndan iki kez uyarı yazısı gönderilmesine rağmen tarihi belgelerin sümen altı edildiğini ileri sürdü.

Çukurova Stratejik Araştırmalar Merkezi’nde bugün bir basın toplantısı düzenleyen Yurtsever, Adana Büyükşehir Belediyesi arşivlerinden, çöpe atılırken bir tanıdığı aracılığıyla kendisine ulaştırılan Genelkurmay Başkanlığı imzalı belgeleri medyaya gösterirken, "Çukurova’daki tüm kurtuluş günleri uydurmadır. Bu skandalın önüne geçilmeli ve kurtuluş günleri doğru günlerde kutlanmalıdır" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı’nın 1958 ve 1989 yıllarında Adana’nın kurtuluş gününün 20 Aralık 1921 tarihi olduğunu gösterir resmi başvuru belgelerini Adana Belediyesi’ne gönderdiğini ancak Adana ve ilçelerinin "uydurma" kurtuluş günleriyle ilgili tarihi gerçekleri göz ardı ederek halkın yanıltıldığını iddia eden Yurtsever, "Eylül 1989 tarihi içinde Adana’nın gerçek kurtuluşu gününün 20 Aralık 1921 tarihi olması kabul edildi. Dönemin Genel Sekreter Yardımcısı Fevzi Acevit, Genelkurmay ile yazışmaları yürüttü. Genelkurmay adına Harp Tarihi Arşivi Daire Başkanı Orgeneral Alaattin Güven, tarihi belgelere dayanarak Adana’nın Fransız işgalinden kurtuluş gününün 20 Aralık 1921 tarihi olduğunu ve bu tarih esas alınarak kurtuluş bayramı tarihinin düzeltilmesini istedi. Ancak dönemin Adana Belediye Başkanlığı, Genelkurmay’ın Adana’nın kurtuluş günü ile ilgili belgelerini kamuoyundan gizlemeyi ve saklamayı tercih etti" diye konuştu.

Osmanlı ve Genelkurmay Başkanlığı kaynaklı tarih arşiv belgelerinde yaptığı araştırmalar sonucunda Fransızlar ile yapılan Ankara Antlaşması ile Adana’nın Türkler’e tesliminin 20 Aralık 1921 tarihi verildiğini, anlaşma maddesine uyulduğunu, Türk ordusunun 20 Aralık 1921’de Adana’ya girdiğini, kolordu ve resmi binalara bayrak çekilerek kurtuluşun gerçekleştiğinin de dünya kamuoyuna açıklandığını öne süren Yurstever şöyle devam etti:
"Adana’nın kurtuluş gününün hatalı tespiti de ortaya çıktı. Adana Lisesi resim öğretmeni Ferit Celal Bey, 5 Ocak günü öğrencilere marş okutup, bayrak töreni yapmış, aynı günün Adana’nın kurtuluş günü olmasını istemişti. Resmi makamların onayı alınmadan öğrenci alkışları ile belirlenen Adana’nın kurtuluş günü yanlıştır. 20 Aralık 1921 olarak düzeltilmesi gerekir. Genelkurmay Başkanlığı belgelerine göre hatalı tespit edilen Çukurova kentlerinin gerçek kurtuluş günleri Ceyhan 23 Aralık 1921, Tarsus 21 Aralık 1921, Osmaniye-Toprakkale 29 Aralık 1921, Dörtyol 1 Ocak 1922, Kadirli 27 Mart 1920, Feke 12 Mart 1920, Saimbeyli 16 Ekim 1920 tarihleridir. Kurtuluş günleri, milli duyguları coşturduğu için anlamlı ve güzel. Ancak belgelere dayandırılmadan uydurulan tespit günleriyle halkı yanıltma hakkımız yoktur. Bu bir skandaldır. Düzeltilmesi gerekir."

ADANA (İHA) -
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2004 Pazartesi 15:35:06
Güncelleme :20 Aralık 2004 Pazartesi 15:43:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?