2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Kuru incirdeki sorun 'kuraklık'

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, "Ege'de yetişen ihraçlık kuru incirde bugüne kadar eşek arısından kaynaklanan soruna rastlamadık" dedi.

Aksoy, "Türkiye'de eşek arılarının etkisiyle incir üretiminin önemli ölçüde azaldığı, bunun İngiliz bisküvi üreticilerini de vurduğu, bu nedenle İngiliz halkının çok sevdiği incir bisküvilerinin market raflarından kalktığı" yönündeki iddiaları, AA muhabirine değerlendirirken, bu konuda yanlış anlaşılmanın söz konusu olduğunu bildirdi.

İhracata yönelik kuru incirin, İzmir ve Aydın'da, yüzde 85'lik bölümünün dağlık alanlarda, sulama yapılmadan yetiştirildiğine dikkati çeken Aksoy, "Ancak, bir önceki sezondaki kuraklık nedeniyle sezon verimsiz geçti. Verimin yanı sıra kalitede de düşüş oldu. Yaptığımız çalışmalarda sadece Ege'de değil Türkiye'nin hiçbir yerinde yetişen sofralık ya da kurutmalık incirde eşek arısından kaynaklanan sorunlara rastlamadık" dedi.

Aksoy, kuraklık nedeniyle önceki yıla göre geçen yıl kuru incir ihracatında önemli oranda azalma olduğunu belirterek, "Tahminlerimize göre, her yıl ortalama 50-55 bin ton olan ihracat, geçen yıl 35-36 bin tona kadar geriledi" diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayzin Küden de incirde tozlaşma ve döllenmenin "ilek sineği" adı verilen bir tür mazı sineğinin yardımıyla olduğuna dikkati çekerek, "Konuyla ilgili haberler bizi şaşırttı. İncirde tozlanmayı sağlayan ilek sineğinin popülasyonu eşek arılarının yemesi sonucu azaldıysa, yanlış anlaşılma buradan kaynaklanmış olabilir. Konunun bu boyutunu da araştırmak gerekir" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2008 Çarşamba 13:31:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?