3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Limonda %40 rekolte kaybı

Geçtiğimiz sezon kış döneminde yaşanan don olayının bu sene limonda yüzde 40'lara varan rekolte kaybına neden olacağı bildirildi.

Adana'nın merkez Seyhan ilçesi Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yılın Aralık ayının son günlerinde başlayıp, Ocak bitimine kadar devam eden soğuk hava ve yaşanan don olayı nedeniyle limon bahçelerinin ciddi şekilde zarar gördüğünü söyledi.

Dondan limonun yanı sıra greyfurt ürününün de olumsuz etkilendiğini belirten İncefikir, "Bu sezon limon ve greyfurtta sıkıntı var. Rekolte oldukça düşük olacak. Hatta dondan dolayı bahçesi bomboş olanlar da var" dedi. Rekolte kaybının bir önceki sezona göre limonda yüzde 30-40, greyfurtta da yüzde 60-70'leri bulduğunu söyleyen İncefikir, şöyle konuştu:

"Limonda geçen yıl da sıkıntı yaşanmıştı. Yaşı 25, ağaç sayısı bini aşan enterdonat türü limon bahçesinde 3 yıl önce 350 ton olan rekolte, geçtiğimiz sezon 30-40 tona düşmüştü, bu yıl da 20 tona kadar düşmesi bekleniyor. Erkenci tür mayer cinsi limondaki kayıp daha fazla. Yüzde 40-50'leri bulacak."

Geçen sezon Adana'daki limon üretiminin 77 bin tonu, greyfurtta da 100 bin tonu aştığını anımsatan İncefikir, bu yılki üretiminin limonda 50-55 bin tona, greyfurtta da 50 bin tona kadar gerileyeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Market raflarında limonun (Yatak) kilosunun 4 YTL'yi bulduğunu söyleyen İncefikir, "Şimdiye kadar depolardaki limon piyasadaydı. Şimdi bir hafta öncesinde toplanmaya başlanan erkenci tür olan mayer cinsi limon piyasaya sürüldü. Bu türün üreticiden çıkan fiyatı kilogram başına 1.10-1.30 YTL arasında. Dolayısıyla fiyatlar yeni ve taze ürün girişiyle 2-2.5 YTL'ye geriler. 11-12'inci aydan sonra toplanacak olan ve bu sezon yüzde 40-50 daha fazla olan aydın cinsi dikenli limonun girişi ile piyasa biraz daha düşer" dedi.

İncefikir, geçen yıl çoğu dalında kalıp, üreticisinin 5 YKr'ye bile satamadığı greyfurtta bu yıl yüzde 60-70 rekolte kaybının gözlendiğini belirtirken, üreticisinin greyfurdu kilo başına 60-70 YKr'ye sattığını da kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 10:47:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?