2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Madencilik yoksa medeniyet de yok!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Hilmi Guler, Turkiye'de goreve geldiklerinden bu yana krom uretimini 11 kat artirarak, 314 bin tondan 3.6 milyar tona cikardiklarini, ihracati da 18 kat artirarak 50 milyon dolardan 900 milyon dolara yukselttiklerini soyledi.

Bakan Guler, Adana'nin Pozanti ilcesindeki Cevik Sirketler Grubu'na ait Gerdibi Krom Zenginlestirme Tesisi'nin acilisina katildi.

Torende bir konusma yapan Guler, Cevik Sirketler Grubu'nun 4 ayda bu tesisi kurmayi basardigini belirterek, "Dunyadaki ekonomik kriz 1 yildir konusuluyor. Halil Ibrahim Bey korkak biri olsaydi ve Kayserili olmasaydi, bu yatirimi yapmaktan cekinebilirdi. Devlette olsa bir civi cakmak icin en az 1 yil beklerdik ama o kararini aldi ve bu tesisi kurdu" diye konustu.

Hukumet olarak madencilige buyuk onem verdiklerini ve MTA'nin yatirim butcesini artirdiklarini kaydeden Guler, "Bir mujde verelim. Denizlerde de maden aramak uzere 70 milyon dolara sismik arastirma yapacak bir gemi alma karari aldik. Bu geminin insaati da Turkiye'de yapilacak. Uzerine aletlerini koyacagiz. Denizlerde arama yapacak, insallah zenginligimize zenginlik katacak" dedi.

Bakan Guler, goreve geldiklerinden beri krom uretimini 11 kat artirarak, 314 bin tondan 3.6 milyar tona cikardiklarini, ihracati da 18 kat artirarak 50 milyon dolardan 900 milyon dolara yukselttiklerini soyledi. Turkiye'deki sondajlari da harekete gecirdiklerini ifade eden Guler, Turkiye'de yapilan toplam 50 bin metre sondaji 20 kat artirarak 1 milyon metreye yukselttiklerini soyledi. Guler, "Eskiden muhendislerimiz bankaci, pazarlamaci, sigortaci oluyorlardi. Artik muhendislerimiz muhendislik yapiyor. Bizim farkimiz bu. Maden muhendisleri, jeologlar tekrar islerinin basina donduler" diye konustu.

Cevik Sirketler Grubu Yonetim Kurulu Baskani Halil Ibrahim Cevik'ten bir Ferrokrom Tesisi sozu de aldiklarini belirten Guler, Cevik'in paslanmaz celik tesisi kurmasini da istediklerini soyledi. Guler, boylece Turkiye'nin uzun ve yassi celik degil, paslanmaz celik ureten bir tesise de kavusmus olacagini kaydetti.

"INSAF SINIRLARINI ASAN ELESTIRILER ALIYORUZ"
Bakan Guler, yeni maden kanunu tasarisini da hazirladiklarini, bu kanun ile cevre ve maden ocaklari arasindaki iliskilerin daha saglam olacagini soyledi. MTA'nin 500 bin ton bakir ve 60 ton altin buldugunu kaydeden Guler, "Turkiye'de madencilikte cok onemli bir donem baslatilmis oldu. Madencilikle ilgili bazen insaf sinirlarini asan elestiriler aliyoruz. Bunlar tabiati tahrip ediyor diye madenler bizim istedigimiz yerde olmuyor, maden neredeyse oradan cikarmak gerekiyor. Maden yasasinda bunu ele aldik. Daha temiz, saygili sekilde madenciligi surdurecegiz. Biz bunlari yapmasak, duble yollarin ham maddesini nereden bulacagiz?" dedi.

Guler, evlerin yapildigi tastan igneye kadar bircok maddenin maden kaynakli oldugunu belirterek, "Madencilik olmadan medeniyet olmuyor" ifadesini kullandi. Guler ayrica 50 bin maden ruhsati verdiklerini bunlardan 12 binin isletme ruhsati oldugunu da soyledi.

Cevik Sirketler Grubu Yonetim Kurulu Baskani Halil Ibrahim Cevik ise, Turkiye krom rezervlerinin onemli bir kismini isletmekte olduklarini ve diger krom ureticilerinin uretmis oldugu kromun satisina aracilik ederek son 2 yildir 500 bin ton civarinda krom ihrac ettiklerini soyledi. Bursa, Kayseri ve Erzincan'da da krom zenginlestirme tesisleri bulundugunu belirten Celik, yaklasik 3 bin kisiye istihdam sagladiklarini ve yaklasik 150 milyon dolar ihracat yaptiklarini soyledi.

Pozanti krom zenginlestirme tesisinin yapimina 2008 Nisan ayinda basladiklarini ve 5 ayda bitirdiklerini belirten Cevik, tesisin bugunku haliyle gunluk bin 250 ton maden cevheri isleme kapasitesi bulundugunu islenen cevherlerden yine gunde 300-350 ton zenginlestirilmis krom cevheri elde edilecegini dile getirdi. Cevik bolgeden yillik 200 bin ton maden uretimi planladiklarini da soyledi.

Konusmalarin ardindan Halil Ibrahim Cevik, Bakan Guler'e mermer uzerine islenmis portresinin bulundugu bir tablo hediye etti. Bakan Guler, tesisin acilis kurdelesini kestikten sonra tesisi gezdi.

Ote yandan, fabrikanin yatirim maliyetinin 12 milyon dolar, ocak ve diger yatirimlarin toplaminin ise 18 milyon dolar olmak uzere 2008 yili toplam yatiriminin 30 milyon dolari buldugu bildirildi. Muhtemel rezervin 2 milyon 500 bin ton krom oldugu 2008 yili icerisinde ruhsat sahasinda bulunan mevcut ocaklardan su ana kadar uretim miktarinin 18 bin ton ticari cevher oldugu, planlanan hedefin ise 50 bin ton oldugu kaydedildi. 2009 yilinda hedeflenen uretimin de 200 bin ton satilabilir ticari cevher oldugu kaydedildi.

Acilisa Adana Vali Yardimcisi Fikret Deniz, Adana Buyuksehir Belediye Baskani Aytac Durak, Pozanti Kaymakami Bulent Karacan, Pozanti Belediye Baskani Sadi Yilmaz Dogan da katildi.

Bakan Guler acilis oncesinde Pozanti Kaymakamligi, Pozanti Belediyesi ve Pozanti AK Parti Ilce Teskilati'ni da ziyaret etti.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ekim 2008 Perşembe 21:25:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?