30
Nisan
2024
Salı
ADANA

Mağarsus kazılarına tapu engeli

ADANA’nın tarihi ve kültürel mirasıyla Türkiye’nin cazibe merkezi haline gelmesi beklenen Karataş İlçesi’nin 5 kilometre batısındaki Mağarsus Antik Kenti’nin gün yüzüne çıkarılmasına tapu engeli çıktı.

Geçmişi M.Ö. 6 bin yılına dayanan ve Efes Antik Kenti’nden 3 kat daha büyük bir alanı kaplayan Mağarsus Antik Kenti 1988’de SİT alanı ilan edildi. Antik dünyanın önemli kehanet merkezlerinden olduğu sanılan ve üzeri toprakla örtülü olan Antik Kent’te tarihe ışık tutacak kazıların yapılabilmesi için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kamulaştırma çalışması başlattı. 

Antik kentin içinde bulunduğu 34 dönümlük alanın kamulaştırılması için arazi sahibi olan 19 kişi ile 15 gün önce masaya oturuldu. Vali Cahit Kıraç’ın da katıldığı görüşmede, arazi sahipleri, dönüm başıma 50 bin YTL kamulaştırma bedeli istedi. Bu bölgede tarım arazileri 5- 8 bin YTL’ye alıcı bulurken, istenilen rakam çok yüksek bulundu. Vali Kıraç, arazi sahiplerine son olarak dönüm başına 5 bin YTL önerdi. Ancak, 19 kişi, 50 bin YTL’den aşağıya inmeyince kamulaştırma çalışması askıya alındı.

Mağarsus Antik Kenti’nde kazı çalışması bu şekilde tıkanırken İl Kültür ve Turizm Müdürü Zeki Yılmaz, istenen kamulaştırma bedelinin piyasa koşullarından çok yüksek olduğunu belirterek, “Fırsatçılık yapılıyor” dedi.

Antik Kent’in gün yüzüne çıkartılması halinde Karataş’ın dünyaya açılabileceğini, kentin Efes Antik Kenti’nten 3 kat daha büyük olduğunun sanıldığını ifade eden Zeki Yılmaz, “Antik Kent, kazılıp gün yüzüne çıkartılabilseydi, Karataş, Türkiye’nin cazibe merkezi haline gelirdi. Nasıl Efes’e turist yağıyorsa, aynı ilgi Karataş’a da olacaktı. Fırsatçı insanların direnci, bu çalışmaları sekteye uğratmıştır” dedi.

Zeki Yılmaz, TEKFEN’in bölgenin kamulaştırılması için sponsor olduğunu ancak istenen toplam 1 milyon 700 YTL’yi bütçelerinden çıkartamadıkları için bu uygulamanın da hayata geçirilemediğini kaydetti.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2007 Pazartesi 16:39:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emre ocekop IP: 88.224.173.xxx Tarih : 13.02.2007 16:16:45
ben bu ınsanların adana lı olduklarından hatta Türk olduklarından şüpeliyim yazıklar olsun onlara ya bir tarih cıkacak ordan nasıl ınsanlarsınız kı nasılolsa alıcaklar mantıgıyla davranıp parayı yukseltıp tum bolge ve turkıye ıcın onemlı bır yerı boyle bu sekılde heba edıyorsunuz ...yazıklar olsun sıze ve sızın gıbı gozu para burumus ınsanlara