4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Mahalle sakinlerini korku sardı!

Adana'da, İl Özel İdaresi tarafından Tepebağ Mahallesi'ne "Arkeolojik Park" yapılmasının kararlaştırılmasıyla birlikte 69 tapusuz ev sahibi sokakta kalma korkusu yaşıyor.

50 yıldır mahallede yaşayan vatandaşlar, evlerinin 15 Temmuz'a kadar boşaltılması, aksi taktirde yıkılacağının tebliğ edildiğini belirterek, tek korkularının sokakta kalmak olduğunu söylediler.

Adana Valiliği'nin ilk çağlarda kurulan Tepebağ Höyüğü üzerine kurulu Tepebağ Mahallesi'nde "Arkeolojik Park" yapma kararı alması üzerine mahallede bulunan 69 tapusuz ev sahibini korku sardı.

Mahalle sakinleri sürekli mahalle muhtarı Serkan Toktay'ı ziyaret ederek geleceklerinin ne olacağı konusunda bilgi alıyor.Toktay, il özel idarenin Mayıs ayının 15'inde evlerin yıkım kararı aldığını ancak bu kararı istekleri üzerine 15 Temmuz'a çektiğini belirterek, "Tepebağ Mahallesi'nde tapusuz bulunan 69 evin yıkımına karar verildi. Burada oturanlar eğer evleri yıkılırsa sokakta kalacak. Ancak ben devletimizin milletini evsiz bırakacağına inanmıyorum. Çünkü devlet kim millet kim. İkisi de aynı" dedi.

Tepebağ Mahallesi'ne yapılacak olan "Arkeolojik parkı" desteklediklerine dikkat çeken Toktay şunları kaydetti:

"Mahallemize yapılacak olan güzel bir şeye elbette destek veriyoruz. Arkeolojik park sayesinde mahallemiz turizme açılacak. Burası bir gelir kapısı olacak. Ancak bunu yaparken mahalle sakinlerinin mağdur edilmemesi lazım. Bizim tek isteğimiz yıkılacak her eve bir tane ev verilmesidir. Sayın Valimiz İlhan Atış ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Aytaç Durak'tan destek bekliyoruz. Onlarında bu vatandaşları sokağa atacağına inanmıyorum."

Yeni ev verilmediği taktirde evleri yıkılacak vatandaşların direneceğini belirten Toktay, "Vatandaş kendisine ev verilmediği taktirde mecbur direnecektir. Evinin içinden çıkmayarak yıkıma karşı çıkacaktır. Ancak ben devletin ev vermeyeceği ihtimalini çok uzak görüyorum. Benim düşüncem bu iş bir tek kişinin burnu kanamadan bitecek" diye konuştu.

60 yıldır mahallede oturduğunu belirten 71 yaşındaki Yılmaz Usta ise 1948 yılında mahalleye geldiklerini, 1960'tan itibaren vergi ödediğini söyledi. Usta, 1983 yılından ise kendilerine tapu tasdik belgesi verildiğini vurgulayarak, "Bu belgeyi almak için şimdinin parasıyla 2 bin TL para ödedik. Biz bu zamana kadar bütün vergileri ödedik. Sizin tapunuz yok diyorlar verdikleri bu evrak ne o zaman" dedi.

Yapılan projeye destek verdiğini turizm açısından olumlu bir gelişme olacağını ancak kendilerinin evine karşılık ev verilmesini isteyen Usta şöyle devam etti:
"Evimizin yerine bize TOKİ'den ya da afet evlerinden ev versinler. Bize ev verilmeden evler yıkılırsa sokakta mı kalacağız. Bize ev vermezlerse kimse bizimi evi yıkamaz."

Ailesinin mahalleye 1955'te yerleştiğini anlatan 35 yaşındaki Gökhan Öter ise kendilerine polis tarafından evlerinin 15 Temmuz'a kadar boşaltılmasını içeren bir tebligat teslim edildiğini belirterek, "Eğer ev boşaltılmazsa içindekiyle birlikte yıkılır deniyor. Bize ev verilmezse boşaltmayacağız. Çünkü gidecek başka yerimiz yok. Evimizde kalmaya devam edeceğiz. Bizim tek isteğimiz evimizin yerine ev verilmesi. Bize ev vermek bu kadar zor mu. Bulgaristan'dan gelenlere veriyorlar da bize veremiyorlar mı?."

70 yıldır mahallede yaşayan 3 yaşlı kadın ise mahallede doğup büyüdüklerini ev verilmeden evlerinden çıkmayacaklarını belirterek, "Bastonlarımızla yıkım ekibine direneceğiz. Biz fazla şey istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Bu zamana kadar devlet neredeydi. 70 yıldır oturuyoruz" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2009 Cuma 11:35:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?