30
Nisan
2024
Salı
ADANA

Mandalinanın da konservesi yapıldı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) bünyesindeki Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezi'nde (ÜSAM), narenciyenin raf ömrünün uzatılarak pazarlamasını kolaylaştırmak amacıyla mandalina konservesi yapıldı. 

ÜSAM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Tıltay, yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 ay süren Ar-Ge çalışması sonucunda mandalinanın konservesini yapmayı başardıklarını söyledi. Üretilen konservenin raf ömrünün 1 yıl olduğunu belirten Tıltay, "Pazarda talep görmediği için fiyatı 30-40 YKr'ye kadar düşen narenciye ürünleri, en fazla bir ay saklanabiliyor. Satılamayan ürünlerin ise çoğu üretici tarafından dalında çürümeye terk ediliyor" dedi. Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 400 bin ton narenciye üretildiğini, buna karşın tüketimin 900 ton seviyesinde kaldığına dikkat çeken Tıltay şunları söyledi: 

"Taze olarak tüketilmesinin yanında narenciye işlenemiyor. Narenciyenin raf ömrünün uzatılarak, pazarlamasını kolaylaştırmak amacıyla, Adana'da faaliyet gösteren bir firma tarafından ÜSAM'dan destek istendi. Gelen talep doğrultusunda, üniversitemizin ilgili bölüm öğretim üyelerinin yaptığı 6 aylık Ar-Ge çalışması olumlu sonuç verdi. 

Çalışmada, mandalinanın konservesini yapmayı başardık. Mandalinanın ince zarı alınarak yapılan konserveyle, tüketim ömrü yaklaşık 1 yıl oldu. Böylece dar zamanda pazarlama sıkıntısı çeken firma, yıl boyunca ürettiği ürününü pazarlama imkanına kavuşmuş oldu. Ürettiğimiz konserveyi Çukurova ve çevre iller için hayati değer taşıyan narenciyenin kurtarıcısı olarak görüyoruz.'' 

Üretimin şimdilik deneme aşamasında yapıldığını, ancak firma tarafından önümüzdeki yıldan itibaren seri üretime başlanacağını vurgulayan Tıltay, istenilmesi durumunda diğer firmalara da Ar-Ge desteği sağlayabileceklerini belirterek, "ÜSAM olarak bölge tarımının gelişmesi için her türlü desteği vermeye hazırız. Tarım, Türkiye'nin lokomotif gücü ancak, diğer ülkelerle rekabet için mutlaka alternatif çözümler üretilmesi gerekir" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2007 Cuma 10:22:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?