3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Mangal keyfi üç paket sigaraya bedel

Prof. Dr. Ömer Özütemiz, mide kanserine yol açan bazı gıda maddelerinin tüketilmesinin Türkiye’nin en ciddi sağlık sorunlarından biri olduğunu belirtti

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özütemiz, mide kanserine yol açan bazı gıda maddelerinin tüketilmesinin Türkiye’nin en ciddi sağlık sorunlarından biri olduğunu belirterek, “Mangal üzerinde pişirilen et, biber, domates ve soğan gibi yiyeceklerin tüketilmesinin, 3 paket sigaraya bedel kanser etkisi yaptığını” söyledi.

‘Kebapçılar kızacak ama’
Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının mide rahatsızlıklarını artırmasının yanı sıra, daha da önemlisi kanser vakalarında önemli etkisi bulunduğuna dikkati çeken Özütemiz, şöyle konuştu:
“Bazı gıdalar da mide kanserine yol açıyor. Ülkemizin en ciddi sorunu bu. Ateşi doğrudan gören et, ‘ocak başı muhabbeti’ dediğimiz mutfak, mide kanserinin bir numaralı dostu. Kebapçılar bana kızacak, ama mangal keyfinin günde 3 paket sigara içmeye bedel bir kanser etkisi var.”


Özütemiz, hastalıklara yol açmayacak beslenme şekilleri olduğunu belirterek, “Günlük öğünlerde gıdaların hızlı tüketilmemesi, az yenilmesi ve iyi çiğnenmesi gerekir. Pişirdiğiniz yiyeceğin doğrudan ateş görmemesi lazım. Vaka sayısında artış olan mide kanserinden korunmak için en sağlıklısı haşlama ve buğulama tarzı yemekler. Mangal türleri ayda bir kere yenebilir.

aa
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 09:29:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?