3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

'Maraş'ı Unutmadık' mitingi

Adana'da, Maraş olaylarının 30. yıldönümü nedeniyle "Maraş'ı Unutmadık, Unutturmayacağız" mitingi düzenlendi.

Alevi Bektaşi Federasyonu'nun öncülük ettiği, Alevi örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve bazı siyasi partilerin destek verdiği miting öncesi Türkiye'nin dört bir yanından Adana'ya gelen binlerce kişi, Mimar Sinan Anfi Tiyatro önünde toplandı. Grubun alana alınması sırasında Miting Tertip Komitesi görevlileri ile bazı vatandaşlar arasında pankartların sopalarla taşınması nedeniyle tartışma yaşandı. Mitinge katılanlar, kontrol noktasındaki üst aramalarının ardından alana alındı. Yaklaşık 5 bin kişi, daha sonra mitingin yapılacağı Uğur Mumcu Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kalabalık, yürüyüş sırasında "Maraş'ı unutma, unutturma", "Katiller halka hesap verecek" şeklinde sloganlar attı. Bir grup genç de ABD Başkanı Bush'a tepkilerini göstermek için ayakkabılarını ellerine alarak alana girdi. Maraş ve Sivas'ta öldürülenler için saygı duruşunda bulunulan mitingde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Alan, miting süresince havadan ve yüksek binaların çevresindeki keskin nişancı polisler tarafından gözetlendi.

Mitingde konuşan Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, "Televizyonda, radyolarda duyurulan, gazetelerde bildirilen haber kapkaraydı. Yüreğimiz kapkara oldu. Hemen şurada, buradan iki saat uzaklıkta, ülkemizin orta yerinde Maraş'ta canlarımız katledilmiştir. Bu ülke tarihine kara bir leke eklediler. Maraş, üstü örtülmesi zor bir günahtır, ayıptır, insanlık suçudur. Acımız hala dipdiridir. Çünkü Maraş'ın hesabı sorulmamıştır. Bu yüzden içimiz yanıyor" dedi.

Pir Sultan Abdal Derneği Adana Şube Başkanı Metin Çelik de, "Devlete güvenmiştik ve Türkiye Cumhuriyeti kimliğini taşıyorduk. Ama 30 yıl önce Maraş'ta o nüfus cüzdanlarımız yakıldı. Bu, devletin ayıbıydı. Bu ayıbı hala temizlemiş değiller. Onun için alanlardayız 30 yıl sonra. Bunun hesabını nasıl ödeyecekler bize? 'Sizden özür diliyoruz' demek çok mu zor?" diye konuştu.

Miting olaysız şekilde sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2008 Pazar 19:00:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?