4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

'Mehmedo' beraat etti

Şivan Perver'in 33 yıl önce yurtdışına kaçmasına neden olan ve TRT'nin Kürtçe kanalı TRT 6'nın test yayınında söylenince tartışmalara yol açan Kürtçe "Mehmedo" türküsünü yayınladığı için hakkında dava açılan radyocu Mehmet Arslan beraat etti.

Adana'da yayın yapan Radyo Dünya'nın genel yayın yönetmeni Mehmet Arslan, o dönem yasaklı olan Mehmedo'yu 16 Ekim 2007'de Perver'in sesinden yayınladı. Savcılık, Arslan hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan Adana 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 8 Ocak 2008'de dava açtı. Bilirkişi raporunda, türkü sözleri içinde "Türk askeri" diye bir tabir olmadığı belirtildi. Mahkeme hakimi, Arslan'ın suç kastının olmadığına kanaat getirerek beraatına karar verdi.

Mehmet Arslan'ın beraat kararını başka bir suçtan dolayı girdiği Kürkçüler F Tipi Cezaevi'nde öğrendiğini söyleyen Radyo Dünya Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Karavil, radyonun yayına girdiğinden itibaren özellikle Kürtçe, Türkçe, İngilizce ve çok sayıda dilde şarkı yayınladığını, yaklaşık 4 ay önce de Şivan Perver'in "Mehmedo" türküsünü çaldığı gerekçesiyle Mehmet Arslan hakkında dava açıldığını belirtti. Karavil, "Dava Türk askerini küçük düşürdüğü gerekçesiyle açıldı. Ama mahkeme beraat kararı verdi" dedi.

"Mehmedo" türküsünün TRT Şeş'te sanatçı Rojin tarafından okunduğunu hatırlatan Karavil, "Ancak bazı güçler bu parçaları yasaklamaya çalışıyor. Bu parça kesinlikle Türk askerine hakaret taşımıyor. Mahkemede bu yönde karar verdiği için müdürümüz beraat etti. Bu karar geç kalmış ve sevindirici bir karardır" diye konuştu.

Yurtdışında yaşayan Şivan Perver'in TRT 6 kurulduktan sonra Türkiye'ye davet edildiğini hatırlatan Karavil, "Şivan Perver Türkiye'ye gelecek ama TRT 6'ya çıkmayacak. Bu coğrafyaya hizmet edecek" dedi.

Mehmedo türküsü, Yunan işgali sırasında Ege'de şehit düşen Diyarbakırlı Kürt kökenli Mehmet'e annesi ve yeni evlendiği karısının yaktığı ağıt olarak biliniyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2009 Salı 23:28:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?