3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Menderes'in palmiyeleri kurudu

Eski başbakanlardan Adnan Menderes'in talimatıyla 54 yıl önce dikilen palmiyeler, son üç yıldır Mısır ve Ürdün üzerinden gelen zararlı böceklerin kurbanı oldu.

Başta Adana ve Mersin olmak üzere Akdeniz kıyısındaki illerde parklara, refüj ve kavşaklara dikilen yalancı hurma ve palmiyeler 'kırmızı palmiye böceğinin tehdidi altında. Adana'nın Ziyapaşa Bulvarı üzerindeki palmiyelerin yüzde 90'ı böceğin verdiği zarar sebebiyle kurudu.

Dönemin başbakanı Adnan Menderes, 1954 yılında Adana'ya yaptığı ziyarette Etnografya Müzesi'ne gider. Menderes, müzeyi gezdikten sonra çıkışta Tren Garı'na bakar ve gardan şehir merkezine doğru bir bulvar açılmasını, açılan bulvarın ortasına da palmiye dikilmesini ister. Dönemin Adana Belediye Başkanı Ali Sepici, Başbakan Menderes'in bu isteğini kısa sürede yerine getirir ve bulvarı açtırarak palmiyeleri diktirir. Ancak bugün her biri 50 yaşını geçen ve Ziyapaşa Bulvarı'nı baştan sona süsleyen yalancı hurmalar ile bazı palmiyeler, iki yılda binlerce ağacı kurutan 'kırmızı palmiye böceği'nin hıncına uğradı. Yeşil kısmı kuruyan ağaçların tepesi kesilerek böcekle mücadele kapsamında poşetle kapatıldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi, başta iki yıl önce Mısır'dan ithal edilen palmiyeler olmak üzere şehrin farklı noktalarındaki palmiyelerde ortaya çıkan kurumaların önüne geçmek için geride kalan yılın son günlerinde bir çalıştay düzenledi. Fransa, İspanya, İtalya gibi ülkelerden gelen akademisyenlerin yanı sıra Türk bilim adamları kırmızı palmiye böceğini, verdiği zararlar ve yapılacak mücadele bakımından ele aldı. Çalıştay sonrası Adana'daki ağaçlar için yazılan reçete Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nce uygulanmaya başlandı. Park ve Bahçeler Müdür Yardımcısı Turgut Hayta, bin 500 palmiye ağacı olduğunu, bunlardan yaklaşık 250'sinin kuruduğunu belirtti. Hayta, "Üzerine poşet geçirdiğimiz ağaçlara iki ilacın karışımı olan bir gaz vererek böcekleri bir nevi gaz odasına alıyoruz. Aynı ağacın gövdesi de, kökleri de ilaçlanıyor." dedi.

Zaman
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2008 Çarşamba 18:34:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?