2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Mensa hedef büyüttü

İş Bankası'na olan borcunu sıfırlayan, Halk Bankası'na da tek seferde 16.5 milyon dolar borç ödemesi yapan Mensa, iç ve dış pazarda yeniden atağa kalktı. Mensa, 2008 yılı ihracat hedefini 40 milyon dolardan 50 milyon dolara yükseltti.

Ulutaş ailesinin 1996 yılında İş Bankası'ndan satın aldığı, 150 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 240 bin metrekare alanda faaliyet gösteren Mensa, eski günlerine geri döndü. Geçirdiği zor günlerin ardından İş Bankası'na olan borcunu sıfırlayan Mensa, Halk Bankası'na tek seferde 16.5 milyon dolar ödeme yaptı. Ödenmiş sermayesini 63 milyon YTL'den 100 milyon YTL'ye çıkaran Mensa, bugün 35 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Üretiminin yarısını ihraç eden Mensa'nın müşterileri arasında dünyanın en tanınmış markaları da yer alıyor.

Tekstil alanındaki en son teknolojiyi kullanan Mensa'da bugün yaklaşık bin kişi istihdam ediliyor. Dünyadaki en büyük 200 entegre tekstil işletmesinden biri konumunda olan Mensa, arıtma tesisleriyle de çevre dostu kimliğini koruyor. Cirosu 110 milyon dolar olan şirket, 2008 yılında 50 milyon dolar ihracat hedefliyor. Kendi elektriğini kendisi üreten Mensa, ürettiği elektriğin bir bölümünü de satıyor.

Mensa Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ulutaş, Mensa'nın Adana'nın en büyük tesislerinden biri olduğunu ve Adana ekonomisi için büyük önem taşıdığını belirterek, işsizliğin yüzde 17'e ulaştığı Çukurova Bölgesi'nde istihdama sağladığı katkıyla önemli bir görevi yerine getirdiğini belirtti. Mensa'nın canlandırdığı yan sanayi kuruluşlarıyla birlikte bugün yaklaşık 10 bin kişi için aş kapısı olduğunu vurgulayan Ulutaş, hedeflerinin istihdamı daha da artırmak olduğunu kaydetti.

İş Bankası'na olan borçlarını sıfırlayıp, Halk Bankası'na tek seferde 16.5 milyon dolar ödeme yaptıklarını ifade eden Ulutaş, bugün dünyanın önemli markaları için üretim gerçekleştirdiklerini vurguladı. Geçirdikleri zor günlerin ardından kısa sürede hem dışa açılmayı hem de iç piyasada aktif olmayı başardıklarının altını çizen Ulutaş, Halk Bankası'na olan borçlarının büyük bölümünü ödeyerek, bu borcu 7 milyon dolar seviyesine çektiklerini kaydetti.

2008 yılı ihracat hedefini 40 milyon dolar olarak belirlediklerini, ancak gelişmelerin olumlu olması üzerine bu hedefi 50 milyon dolara çıkardıklarını vurgulayan Ulutaş, "35 yıllık üretim, işleme ve pazar deneyimi olan bir kurum olarak olayı kavradık ve gereğini yaptık. 35 ülkeye ihracat yapıyoruz, 13 ülkede kendi ofisimiz var. Ürünlerimizi kendimiz pazarlıyoruz. Kadifede güçlü bir isim olduk. Markamızı kabul ettirdik. Likralı kumaşlarda da iddialıyız. Bu alanda da Avrupa'nın büyüklerindeniz. Biz en zor
dönemde büyümeyi yeniden yakalayıp, dışa açılarak bu işi iyi bildiğimizi ispat ettik. İhracat hedefimizi yakalayacağız" dedi.

Ulutaş, Mensa'nın 2001 yılından bu yana kendi elektriğini kendisinin ürettiğini, su ihtiyacını kendi açtıkları artezyen kuyularından karşıladıklarını ifade ederek, "Hatta üretim fazlası enerjiyi satıyoruz. Elektrik üretim kapasitemiz 40 bin eve yetecek düzeyde. Enerjiye 16 milyon dolar yatırım yaptık. 3 milyon dolarlık ek yatırımla doğalgazla üretime geçtik. Şirketimize aylık 750 bin dolarlık enerji desteğimiz var. Su ihtiyacını kendi açtığımız artezyen kuyularından karşılıyoruz, ayrıca fabrika
yakınındaki Yolgeçen köyüne de su veriyoruz" diye konuştu.

Mensa İcra Kurulu Başkanı Faik Ulutaş da, ürün geliştirmeye önemli yatırımlar yaptıklarının altını çizerek, Ar-Ge'ye bu yıl 5 milyon dolar bütçe ayırdıklarını, son 10 haftalık süreçte 95 yeni ürün tasarladıklarını belirtti. ABD'den önemli bir sipariş aldıklarını ifade eden Ulutaş, "Farklı ürünlerle piyasadayız. Ayrıca, Mensa markası avantajımız. Yıl sonunda hedeflediğimiz ihracat rakamına ulaşacağımıza inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Mensa'nın alternatif yatırım değerinin 300 milyon doları bulduğunu vurgulayan Faik Ulutaş, bugün fabrikada bin civarında işçi çalıştığını, bu rakamı bin 400-bin 500 seviyesine çıkarmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2008 Pazartesi 10:30:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?