3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Merve akülü araç bekliyor!

Adana'da bir baba, sandalyeden bozma tekerlekli araç yaparak doğuştan belden aşağısı tutmayan 13 yaşındaki kızının sokağa çıkmasını sağladı.

Adana'nın merkez Seyhan ilçesinde müstakil bir evde yaşayan Abdulfettah (48) ve Fatma Kurt (38) çiftinin 4 çocuğundan en küçüğü olan Merve Kurt'un (13) doğuştan belden aşağısı tutmuyor. Mobilyacılar sitesinde işçi olarak çalışan çift, kızlarını ayağa kaldırmak için 13 yıldır mücadele ediyor.

Baba Kurt, maddi imkansızlıklar yüzünden tedavisini yeterince yaptıramadığı kızlarının okula gitmesini, sokağa çıkmasını sağlayacak bir tekerlekli sandalye de alamadı ve çareyi sandalye koltuğunun altına 4 tekerlek ilave ederek bir araç yapmakta buldu. Tekerleklerin üzerine sandalye oturağını yerleştiren baba, böylelikle kızının sokağa çıkmasını, hastaneye giderken dolmuşa kadar bu araçla gitmesini ve evde tek başına dolaşmasını sağladı.

13 yaşındaki Merve Kurt doğuştan belindeki yara yüzünden ayağa kalkamadığını, kafasının da sürekli büyüdüğünü bu nedenle çok zor yıllar geçirdiğini anlatarak, "Belimde yara olduğu için hiç yürüyemedim. Hep sokakta oynayan arkadaşlarıma özendim. Ben hiç koşamadım. Parkta hiç oynayamadım. Okula ise ilkokul 5. sınıfa kadar gittim. Ondan sonra annem beni artık kaldıramaz olduğu için okulu bırakmak zorunda kaldım" diye konuştu.

Sürekli annesinin sırtında, kucağında hastaneye gitmek zorunda kaldığını ve sokağa çıkamadığını, evde de bir koltukta oturmaktan sıkıldığı için babasının kendisine sandalyeden araç yaptığını belirten Merve Kurt, "Babamın yaptığı araç sayesinde artık sokağa çıkabiliyorum. Arkadaşlarıyla oynayamasam da onların yanında oluyorum. Daha önce sürünerek gidiyordum şimdi bu araçla gidiyorum ama çok yoruluyorum. Ellerimle iteklediğim için çok yorucu oluyor. Ben akülü araç istiyorum. Herkesin var, benim yok. Bizim paramız olmadığı için babam alamıyor. Akülü aracım olsa okuluma da devam edebilirim. Kolayca sokağa da çıkarım, parka da gidebilirim" diyerek gözyaşlarını tutamadı.

Merve'nin belinde yarası olduğunu ve doktorların, "Fazla yaşamaz" dediğini anlatan anne Fatma Kurt ise, "Biz onu sevgimizle yaşattık. '5 ay yaşamaz' dediler ama bugün 13 yaşında. Kafası büyüdüğü için hortum takmışlardı. 2 ay önce hortumu değiştirmek için ameliyat oldu. Sürekli olarak hastaneye götürüyoruz. 2 ayda hem belinden hem kafasından birer kez ameliyat oldu. Merve gibi çocukları engelli olan tanıdıklardan tekerlekli sandalyelerini ödünç alıyoruz. O olmazsa babasını yaptığı araçla otobüse kadar ben taşıyorum. Evde de bununla dolaşıyor" şeklinde konuştu.

Merve'yi sürekli hastaneye götürdüğü için belinin ağrıması üzerine doktora gittiğini ve bel fıtığı başlangıcı olduğunu öğrendiğini belirten anne Fatma Kurt, "Çocuğumun kurtulması için her şeyi yaparım ancak artık kızımı taşıyamaz hale geldim. Artık o 13 yaşında kocaman bir kız oldu. Ne olur bize yardım edin de akülü araç alalım. Kızım bu işkenceden kurtulsun" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 11:16:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
karahan yıldırım IP: 212.62.97.xxx Tarih : 19.11.2008 12:02:01

merhaba ben sudiarabistanda calisan adanali bir vatandasim haberinizi okuduktan sonra kendi kendime karar verdim bu ozurlu kardesime buradan sandalye yollamayi karar verdim yanniz akusuz sandalye bu kardesimin adresini bana ulastirira bilirseniz sevinirim saygilarimla