4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Meslek lisesinin büyük başarısı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından "Sağlık hizmetlerinde verimlilik" kapsamında düzenlenen Proje Tabanlı Beceri Yarışması'nda Seyhan Sağlık Meslek Lisesi, kendi kendine şarj olabilen "Larengoskop adlı medikal cihaz projesiyle birinci oldu.

Bin 863 okuldan 21 bin 887 öğrenci ve kursiyerin katıldığı mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları arası "Proje Tabanlı Beceri Yarışması"nda il birincisi ve Isparta'da yapılan bölge yarışmasında da bölge birincisi olan Seyhan Sağlık Meslek Lisesi, 5-8 Mayıs tarihleri arasında Ankara'da yapılan Türkiye şampiyonasına katılmaya hak kazandı.

Yarışmada 5 bin 576 proje arasından ilk 95'e giren okullar arasında kıyasıya bir mücadele yaşandı. Adana Seyhan Sağlık Meslek Lisesi Anestezi Teknisyenliği Bölümü 12. sınıf öğrencisi Ünsal Bozkurt ve 11. sınıf öğrencisi Selim Tatlı, ameliyat sırasında hastalara oksijen sağlayan "Larengoskop" medikal cihazını geliştirdikleri projeyle Türkiye birincisi oldu.

Öğrencilerden Ünsal Bozkurt, yaptıkları projenin medikal sektör tarafından takibe alındığını ve iyi bir derece elde edeceklerini bildiklerini belirterek, "Larengoskop adlı medikal cihazı biz geliştirerek. Pille çalışan cihazı, kendi kendine şarj olabilecek bir düzene getirdik. Bu sayede cihaz daha işlevsel hale geldi. Ameliyat sırasında ya da dışarıda bir olaya müdahale ederken pil bitme korkusu ortadan kalktı" dedi.

Proje sorumlusu Anestezi Teknisyenliği Bölümü Öğretmeni Hayriye Erbil ise, öğrencilerin bin bir güçlükle gerçekleştirdiği projenin Türkiye birincisi olmasının kendisini çok duygulandırdığını ifade ederek, "Biz bu proje için çok emek verdik. Projenin bugünlere gelmesi için çok mücadele ettik. Mücadelemizin sonunda birinci olmamız bizi çok mutlu etti" diye konuştu.

Projelerin Bakanlık Değerlendirme Kurulu TÜBİTAK, DPT, MYK, MPM, TPE, TESK, TOBB ve üniversite temsilcilerinden oluşturulan kurul tarafından değerlendirildiğini ifade eden Erbil, öğrencilerin ilk başta projeyi yarışma amaçlı yaptığını ancak daha sonra üniversite hocalarının ve medikal sektörünün çok beğendiğini, bu nedenle patent almak için başvuru yaptıklarını söyledi.

Yarışmada birinci olan Seyhan Sağlık Meslek Lisesi'ne 20 bin TL para ödülü verilecek.
 

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2009 Pazartesi 17:13:08
Güncelleme :11 Mayıs 2009 Pazartesi 17:15:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?