30
Nisan
2024
Salı
ADANA

Mesleki Teknik Eğitim Fuarı

Adana Valisi İlhan Atış, mesleki eğitimin ülkelerin kalkınmasında önemli rol oynadığını söyledi.
 
Atış, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce düzenlenen "Mesleki Teknik Eğitim Fuarı"nın açılışında, mesleki eğitimin önemine dikkati çekti. Mesleki eğitim almış kişilerle eğitimin daha ileri seviyelere götürüleceğine inandığını belirten Atış, iyi eğitilmiş kişilere duyulan ihtiyacın gün geçtikçe artacağını kaydetti. 

Atış, eğitimin sadece eğitim kurumlarının görevi olmaktan çıktığını vurgulayarak, teknolojik gelişmelerin sürekli mesleki teknik eğitimi zorunlu kıldığını ve eğitim kurumları arasındaki işbirliğinin de önemimi artırdığını ifade etti. Mesleki teknik eğitim kurumlarının ara elemanlar yetiştirdiğine dikkat çeken Atış, mesleki eğitimin ülkelerin kalkınmasında önemli rol oynadığını söyledi. İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar da köylerden kentlere doğru yaşanan göçle, çeşitli nedenlerle ortaya çıkan sınırlar ötesi göçlerin, kentlerdeki var olan işsizliği daha ileri boyutlara taşıdığını belirti. 

Gülsar, bugün üretilen bilginin niteliği kadar, bilgiye ulaşılması ve bütün insanlığın hizmetine sunulmasının daha çok önem kazandığı bir çağda yaşadığımızı vurgulayarak, şunları söyledi: "Hizmet sektörünün gelişmesi yine insan emeğine, insan bilgisine olan ihtiyacı arttırmıştır. Önümüzdeki yıllarda da insan emeğine ve bilgisine olan ihtiyaç şüphesiz devam edecektir. Sektörlerde her zaman insan gücüne ihtiyaç olacaktır. Bu noktada yetişkin ve vasıflı insan gücüne olan gereklilik hiçbir zaman ortadan kalkmayacaktır. Kendi alanında uzmanlaşmış olan kişi uygun yer ve zamanda hazır olduğunda kendisine sürekli iş bulabilecektir." Konuşmaların ardından Proje Tabanlı Beceri Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri verildi. 

Daha sonra, UNESCO tarafından 2007 yılının "Mevlana ve Hoşgörü Yılı" dolayısıyla sema gösterisi yapılırken, Sabancı Anadolu Tekstil Meslek Lisesi'nin hazırladığı defile sahnelendi. Bu arada, Adana Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Doğuş Birbiri ve Yiğit Şabanoğlu'nun hazırladığı "Hoşgörü Araçları" projesi ile bedensel engellilerin daha rahat hareket edebilmeleri ve yardımı amaçlıyorlar.
Öğrencilerden Doğuş Birbiri, yaptığı açıklamada, engellilerin günlük yaşamında çok zorluklar çektiğini ve buna bir nevi katkıda bulunmak amacıyla bu projeyi hazırladıklarını söyledi. Birbiri, özel olarak hazırladıkları baston ile 2 metre uzaklıktaki nesnelerin algılandığını ve ses ile kişinin uyarıldığını kaydetti. Birbiri, bu sistemden yaralanan engellilerin baston aracılığı ile çamuru ve suyu algılayıp daha rahat hareket edeceğini söyledi. 

Adana Merkez Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri İsmail Pehlivan ve Burhanettin Develi ise geliştirdikleri ''Davulcu Robot'' projesi ile davulculara rakip olmayı hedefliyorlar. Öğrenciler, projelerinin istenilen ritmi çalabildiğini belirterek, aynı zamanda konuşup şarkı söyleme özelliğini de geliştireceklerini söylediler. 100. Yıl Fuar Alanı'nda açılan fuarın, 4 Haziran'a kadar süreceği bildirildi.
iha
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2007 Salı 14:20:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?