4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

MHP'li Tankut'tan 'Magnesol XL' sorusu

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ithaline izin verilen ve Türkiye'de hazır yemek, hızlı yemek zincirinde kullanılan "Magnesol XL" adlı kimyasala karşı tedbir alınması için soru önergesi verdi.

Tankut, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e yönelttiği soru önergesinde, Mayıs 2008'den itibaren ithaline izin verilen adı geçen kimyasalın, aylardır "Kızartmalık yağlarınızı dökmeyin! Artık Magnesol XL var" sloganıyla pazarlandığını ifade etti. Tankut, bu kimyasalın kapkara da olsa yanmış yağlara katıldığında, rengi sarıya dönüştürdüğü ve yanık yağ kokusunu yok ettiği şeklindeki bilgilere dikkat çekti.

Tankut, "Ülkemizde kontrollerin sağlıklı yapılmadığı ve gerek kriz ve gerekse daha fazla para kazanma hırsı ile en fazla 3 günde bir değiştirilmesi gereken yağ, bu yöntemle 9 gün kullanılabilmekte, ancak işlemin aynı yağ üzerinde defalarca uygulanması ile sürenin 20 günlere ulaşması sağlanmaktadır. 'Magnezyum silikat' adlı bu kimyasal, dünyada biodizel üretimi başta olmak üzere, kozmetik, boya, kağıt, plastik, lastik, kauçuk gibi ürünlerin üretim aşamasında dolgu ve kaplama malzemesi olarak kullanılmasına rağmen, ülkemizde bu kimyasalın pazarlanmasında hedef olarak, hızlı yemek zincirleri alınmaktadır" dedi.

Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer'in "Magnezyum silikat gibi bir maddenin kızartma yağlarda kullanılıyor olması, insan sağlığı açısından son derece tehlike oluşturuyor. Bunun araştırılması ve önlenmesi gerekiyor" şeklindeki tespitine de dikkat çeken Tankut, Bakan Eker'e şu soruları yöneltti: "Bakanlık olarak magnezyum silikat içeren 'Magnesol XL' adlı kimyasala verilen izinlerden önce hangi inceleme ve araştırmalar yapılmıştır? Bu ürünün kullanılması sonucu özellikle gençlerin ve çocukların daha çok etkilenerek gelecek nesillerin sağlığı tehlikeye atılmış olunmuyor mu? Bu ürüne verilen iznin iptal edilmesi konusunda bir çalışma yapacak mısınız?"

iha
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2009 Salı 10:34:27
Güncelleme :20 Ocak 2009 Salı 11:59:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?