3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Mikro kredi kadın hayatını değiştirecek

Adana'da iş kurmak için mikro kredi alan 191 kadın, evlerini küçük atölyelere çevirerek üretime başlayıp hayatını değiştirmeyi amaçlıyor.

Mikro Kredi Adana Şubesi Müdürü Murat Erol, Adana'da Mikro Kredi Şubesi'nin açılmasının üzerinden 6 ay geçtiğini ilginin her gün fazlalaştığını söyledi. Erol yeteneği olan ancak bunu ekonomiye çeviremeyen kadınlar için mikro kredinin çok büyük bir fırsat olduğunu, kadınların bunca yıl yaptığı ama para kazanamadığı ürünlerden maddi kazanç sağlayarak ekonomik özgürlüğe kavuşacağını ifade etti.

Mikro kredi almanın çok kolay olduğunu, aynı mahalleden 5 kadının bir araya gelerek kendilerine başvurması gerektiğini belirten Erol, "Aynı mahalleden fikir birliğine varan en az 5 kadın toplanıp bize gelecek. Ancak kadınların akraba olmaması gerekiyor. Biz bu kadınları inceleyip kredi verilip verilmeyeceğini karar veriyoruz. Kredi vermeye karar verdikten sonra yaklaşık bir hafta boyunca kadınlara para kullanımı ve ekonomi hakkında eğitim veriliyor. Eğitim tamamlandıktan sonra kadınlara kredi veriliyor. Krediyi alan kadın ya iş yeri açıyor, ya da evinde üretime başlıyor" dedi.

Adana'da şubenin açılmasından bu yana 191 kadına 115 bin YTL tutarında mikro kredi verildiğine dikkat çeken Erol, "Kadınlara ilk yıl 100 ile 700 YTL arasında kredi verilirken diğer yıllar bu oran artıyor. Müracaat eden kadınlar, 5 kişilik gruplar halinde bir hafta eğitime alındıktan sonra kredi veriliyor. Eğitimde mikro kredinin ne anlama geldiği, alınan kredinin nasıl kullanılması gerektiği, üretime nasıl geçileceği gibi konular aktarılıyor. Adana potansiyel bakımdan çok zengin ancak mikro kredi şubenin açılmasının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen hala 191 kadına kredi verdik. Şuanda 15 kadında eğitim almakta. Mikro kredi kadınlar için bulunmaz bir fırsat. Onların ekonomiye katılması için ve Türk ekonomisine katkı sağlamak kayıt dışı olan üretimi kayıt dışına almak için çok önemli" ifadelerini kullandı.

Kredilerin geri ödemesinin haftalık şeklinde, çok küçük miktarlarda olduğunu vurgulayan Erol, kadınlara kolaylık olması için aldığı kredinin 10 da 1'i kadar geri ödeme yapıldığını kaydetti.

Mikro kredi uygulamasının ilk kez Diyarbakır'da başladığını ve çok sayada kadının kendi işini kurduğunun altını çizen Erol, Adana'da şuana kadar kredi alan kadınlardan kedine ait işyeri açan olmadığını söyleyerek, "Ancak evlerde üretim yapan kadınlar mevcut. Kadınlar ilk önce sermayeyi artırana kadar evlerini atölyeye çevirip burada üretim yapıyorlar. Bizden kredi alan çoğu kadın şuanda ev ekonomisine katkıda bulunabiliyor. Özellikle bir dikiş makinesi alıp üretime katkı sağlıyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2008 Pazar 11:56:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serpil baysal IP: 88.232.4.xxx Tarih : 14.01.2009 21:32:49

Merhabalar benimki pek yorum sayılmaz ama yardım istiyorum hasta bir kızım var evden dışarı çıkamıyorum evde iş yapmak istiyorum 3 çocuk annesiyim ve eşimi 10 yıl önce kaybettim firmalara sesleniyorum evde parça başıda olabilir mail atarsanız sevinirim SAYGILAR herkese başarılar