4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Minik Tuğba hayata tutunuyor

Adana'da doğuştan beyin felci geçiren 70 santim boyunda ve 1.5 kilogram ağırlığında olan 9 yaşındaki Tuğba Kutlu'nun ailesi, kızlarının 9 yıldır hiçbir tedavi görmeden yaşam mücadelesi verdiğini söyledi.

Merkez Seyhan ilçesinde oturan Kutlu ailesinin 9 yaşındaki kızı Tuğba Kutlu, Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nde bir ay erken dünyaya geldi. Kutlu prematüre olarak dünyaya geldikten sonra Cerebral Palsy (CP- Beyinsel felç) sekeline bağlı olarak gelişme geriliği nedeniyle 9 yaşında olmasına rağmen hala 4 aylık bebek gibi görünüyor. Bir hafta yaşar denilen ancak 9 yaşına gelen Tuğba Kutlu, annesi ve babasının çabalarıyla hayata tutunuyor.

Görenleri hayrete düşüren 70 santim boyundaki Tuğba, 4 çocuklu Bedri (41) - Hatice Kutlu (42) çiftinin tek kız evlatları olarak dünyaya geldi. 8 ay 10 günlükken ameliyathaneye yetişemeden Balcalı Hastanesi'nin Acil Servisi'nde sedye üzerinde doğan Tuğba'ya doktorlar bir hafta ömür biçti. Doktorların öngörüsüne rağmen hayata sıkı sıkıya sarılan Tuğba, 9 yaşına girdi.

Beyin felcine bağlı olarak gelişme geriliği gösteren Tuğba'nın ailesi, çıkardığı dişleri dökülen, biberonla beslenen ve beşikte yatan kızlarının sesini sadece ağladığında duyabiliyor. Talihsiz çocuklarını hayatta tutabilmek için büyük bir çaba gösteren Kutlu çifti, "O canımızın bir parçası. Tek üzüntümüz diğer çocuklar gibi bir çocukluk yaşamaması" dedi.

Kızının, hastanenin acil servisinde sedye üzerinde dünyaya geldiğini anlatan Bedri Kutlu, "Tedavisi için evimizi sattık ama yinede kızımızı sağlığına kavuşturamadık. Biz onu bu haliyle kabullendik, bu haliyle sevdik. Yinede şükürler olsun diyoruz" diye konuştu.

Bedri Kutlu, doktorların Tuğba'yı 40 gün hastanede yatırdıktan sonra bir hafta sonra ölür dediklerini söyleyerek, "Bu nedenle tam 2 yıl nüfus cüzdanı çıkarmadık. Tuğba aslında 2000 doğumlu olmasına rağmen biz onu 2002 doğumlu yazdırdık. Doktorların bir hafta sonra ölür demesine rağmen kızım 9 yıldır hayatta. Ama hiçbir şeyden habersiz yaşıyor" dedi.

Kutlu, Tuğba'yı hastalığından dolayı okula gönderemediklerini, nüfus kayıtlarına göre hareket eden okul müdürünün, "kızınızı neden okula göndermiyorsunuz?" diyerek evlerine geldiğini belirterek, "Kızımızın durumunu görünce üzgün bir şekilde ayrıldı. Kızımızın akranları gibi okuması için kendi canımı bile verirdim" dedi.

Yeşil Kartları'nın iptal olduğunu anlatan Kutlu, hiçbir gelirinin ve işinin olmadığını, kızının 9 yıldır hiçbir tedavi görmeden yaşam mücadelesi verdiğini kaydetti.
Tuğba'nın bir bebek gibi özenle bakılması gerektiğini anlatan anne Hatice Kutlu, "Konuşamadığı için derdini anlatamıyor. Normal bir bebek bile mama der, su ister ama Tuğba'nın böyle bir şansı yok. Ağladığında acıktığını, susadığını anlıyoruz. Eğer derdi başka ise bir ağrısı var mı diye tüm vücudunu kontrol ediyoruz. En önemli sorunu altını kirletmesi. Eşimin işi yok. Tüm paramızı çocuk bezine harcıyoruz. Çocuğumuz rahat etsin diye çaba gösteriyoruz" dedi.

Anne Kutlu 9 yıldır Tuğba'nın geceleri hiç uyumadığını, sürekli kendi kucağında gezdirdiğini, çok büyük bir çile çektiklerini söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 11:35:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?