4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Mısır üreticilerine uyarı!

Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, mısırda birleşerek fiyat belirleyen tekelci gruplara karşı üreticilerini uyardı.

Özkan, yaptığı açıklamada, çok zor şartlarda ürettikleri mısırı zararına sattıklarını, emeklerinin karşılığını maddi manevi alamadıklarını söyledi.

Bazı tekelci grupların kendi aralarında birleşerek fiyat belirlediğine dikkat çeken Özkan, üreticilere de uyarıda bulundu.

Özkan, "Yetiştirdiğimiz birinci ürün mısır aflotoksinsiz (kansorejen içeren zararlı bir bakteri), protein ve nişasta değerleri bakımından yüksek ve dünyanın en kaliteli mısırı. Bu sebeple üreticilerim mahsulüne sahip çıkmalı. Bizim
ürettiğimiz mısırı almaya muhtaçlar. Yapacağımız tek şey, 10-15 gün direnerek, 'Mısırımı bu fiyata satmıyorum' demek. Yani, piyasada arzı kısıp, talep oluşturmak bizim elimizde" dedi.

Üreticiye emanete mal vermeyerek piyasada boşluk oluşturmasını isteyen Özkan, "Çünkü, emanet olarak verdiğimiz mısırlar depolarda kalmayıp, fabrikalara giderek yerini buluyor, böylece de ihtiyaçları olan mısırı bulup işleyebiliyorlar. Depolama imkanı olmayan çiftçi, mahsulünü Toprak Mahsulleri Ofisi'ne emanet olarak dökebilir. Sonra, doğru fiyatlar oluştuğunda devlete veya özel sektöre satarak emeğinin karşılığını bulabilir" diye konuştu.

Mısır üreticinin şu andaki fiyatlarla çok büyük zararda olduğunu ifade eden Özkan, şunları kaydetti: "Bu şartlarla üretime devam etmemiz mümkün değil. Geçmişte pamuk ekimini bu ovada nasıl bitirdilerse, aynı fırsatçı zihniyetler bizleri mısır üretiminden vazgeçirip başka ürünlere yönlendirecekler. Şunu unutmayalım ki, bu seneki fiyat, gelecek senenin ekim alanını belirleyecektir. Kısacası hadise günübirlik düşünüp, uzun vadede bindikleri dalı kesmektir. Zarar tek taraflı olmayacaktır, bu da bilinmeli."
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 13:03:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?