3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Mısır üreticisi spekülasyona yenildi

Çukurova'da ve Güney Doğu Anadolu'da ikinci ürün hasadı devam eden mısırda, bazı çevreler tarafından yapılan “arz fazlası var” şeklindeki açıklamaların fiyatları, 3 yıl öncesinin seviyesine kadar düşürdüğü bildirildi.

Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mısır üretiminin Türkiye genelinde 100 bin çiftçiyi ve aileleriyle 500 bine yakın kişiyi ilgilendirdiğini söyledi.

Bu yıl yaklaşık 4 milyon 300 bin dekar alanda mısır ekimi yapıldığını anımsatan Özkan, “Çukurova'da ve Güney Doğu Anadolu'da ikinci ürün hasadı devam eden mısırda, beklenen rekolte ise 4,5-5 milyon ton civarında” dedi.

Özkan, birinci ürün hasadı sonrası ürününü Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) veren üreticilerin halen ödemelerini alamadığını bildiren Özkan, şunları söyledi:

“Geçen yıllarda pamuktan beklediğini göremeyen üretici, mısır fiyatlarının 42 YKr'ye kadar ulaşması sonrası bu ürüne yöneldi. Geçen yıl fiyatlar, çiftçi için biraz olsun iyiydi. Ancak bu yıl üretim alanlarının artmasıyla bazı çevreler 'arz fazlası var' şeklinde üretici aleyhine açıklamalar yapmaya başladı. Bu açıklamalar ve iki ay geçmesine rağmen TMO'nun ödeme yapmaması ürün fiyatlarını 3 yıl öncesinin fiyatları olan 30-35 YKr'ye kadar düşürdü. Mısır üreticisi tam bir hayal kırıklığı yaşıyor. Bu fiyatlar çiftçinin girdi maliyetlerinden uzak. Fiyatlar 45 YKr ve 5 YKr destekle 50 YKr civarında olması gerek.”

Özkan, mısırın stratejik bir ürün olduğunu da anımsatarak, ödemelerin alınamaması ve fiyat düşüşünün devam etmesinin ise önümüzdeki yıl mısır bulunamamasına neden olabileceğini, mısıra küsen çiftçinin buğdaya yönelebileceğini anlattı.

“REKOLTE FAZLA DEĞİL”

Nur Özkan, 4,5-5 milyon ton civarında beklenen mısır rekoltesinin ise Türkiye için fazla olmadığını, bunun tamamının tüketilebileceğini bildirdi.
Söz konusu açıklamaların çiftçiyi tedirgin ederek ürününü düşük fiyatla elden çıkarmasına neden olduğunu ifade eden Özkan, “Şimdi arz fazlası var diyenler, mayıs ve haziran ayları geldiği zaman ise arz yok diyerek ithalat yapmak isteyeceklerdir” dedi.

Bu yıl için belirlenecek şeker kotasının henüz açıklanmadığını da belirten Özkan, kotanın açıklanmasıyla nişasta sektörünün de 250-300 bin ton civarında ürün alacağını söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2008 Pazar 11:28:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?