29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Mısır ve pamuk rekoltesinde artış

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, Türkiye'deki kuraklık tehlikesinin Çukurova'daki tarım alanlarını etkilemediğini belirterek, bu yıl pamuk ve mısır rekoltesinde rekor artış beklediklerini bildirdi.


Ege'de pamuk, Marmara'da ayçiçeği, İç Anadolu Bölgesi'nde ise buğday üreticisinin kuraklıktan dolayı perişan olduğunu söyleyen Doğru, Adana'nın Ceyhan ve Seyhan Nehri üzerine kurulu barajlara sahip olduğunu hatırlatarak, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü'nün de planlı çalışması sonucu barajlardaki su seviyesinin düşmediğini belirtti.

Doğru, üreticilerin ürünlerini sıkıntı yaşamadan sulayabildiğini kaydetti. Çukurova'da buğday üretiminde sorun yaşanmadığına dikkat çeken Doğru, "Konya ovasında buğdaylar bir karış bile boy atamazken, Çukurova'da buğdaydaki verim ve kaliteden dolayı çiftçinin yüzü güldü. Geçen yıl dekar başına 447 kilogram buğday alan üretici, bu yıl 558 kilogram buğday elde etti. Kuzey bölgelerdeki kıraç ilçelerde de sorun yaşanmadı. Kışın bir ara yağış olmamasından dolayı sorun oldu ancak daha sonra baharda yağan yağmurlarla birlikte kuraklık tehlikesi ortadan kalktı" dedi.


Bölgede narenciye, mısır, pamuk, ayçiçeği, karpuz ve domateste de henüz ciddi bir sorun yaşanmadığını vurgulayan Doğru, şunları söyledi:


"Bu yıl pamuk ve mısırda hem rekoltede hem de verimde rekor artış bekliyoruz. Mısır kuraklıktan dolayı erken ekildiği için bu yıl verimi daha da arttı. Her yıl dekar başına bin-bin 200 kilogram ürün alınırken bu yıl bin 300 kilogram ürün bekliyoruz. Aynı verimi pamukta da bekliyoruz. Her yıl dekara 500-550 kilogram ürün veren pamukta bu yıl dekarda 600 kilogram ürün hasat etmeyi bekliyoruz. Özellikle mısırdan bu yıl çok ümitliyiz. Çukurova'da mısır üretimi Türkiye'nin yüzde 50'sini karşılıyor.


Türkiye'de 3, 3 buçuk milyon ton mısırın 1 milyon 800 bin tonu Çukurova'dan elde ediliyor. Bu rakam bu yıl daha da artacak."
Narenciyedeki ürün dökülmelerinin, karpuz ve domatesteki yanmaların tamamıyla sıcaklıktan kaynaklandığını, kuraklıkla alakası olmadığını kaydeden Doğru, "Örtü altı karpuzda bir sorun yoktu zaten. Seralarda yetişen örtü altı karpuzu çiftçi sattı. Ancak açık alandaki karpuzlarda kuraklıktan dolayı değil de sıcaktan dolayı bir sıkıntı var. Tarlada karpuz aşırı sıcak olduğu için yanıyor. Ne kadar su verseniz de 45 derece sıcağın altında yanıyor. Yine domateste de aynen kuraklıktan dolayı değil de sıcaktan dolayı bir yanma söz konusu. Narenciye ise bu mevsimlerde çiçekten sonra ürün döker. Ancak bu yıl aşırı sıcak nedeniyle ürün strese girdi ve fazla meyve döktü" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2007 Pazartesi 11:46:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?