3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Mısırda yüksek rekolte beklentisi

Türkiye mısır üretiminin yarısına yakın bölümünü karşılayan Çukurova'da bu yıl mısır ekim sahasının yüzde 30 genişlediği ve iyi giden iklim koşulları nedeniyle yüksek rekolte beklendiği bildirildi.

Sektör temsilcileri, ağustos ayının ikinci yarısından itibaren mısır hasadının başlayacağı Çukurova'da bu sezon havaların geçen yıla oranla biraz daha serin gitmesi nedeniyle verim açısından bir sıkıntıyla karşılaşılmayacağını ifade ederken, diğer taraftan ekim alanlarının artması ile fiyatların düşüşe geçmesi nedeniyle endişe içinde olduklarını kaydetti.

Adana'nın merkez Yüreğir İlçesi Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, Çukurova'da bu sezon başta artan maliyetler nedeniyle pamuk ekiminden uzaklaşan çiftçinin mısır ekimine yöneldiğini söyledi.

Birinci ürün mısırda ekim sahasının bu yıl geçen sezona göre yüzde 20 ila 30 oranında genişlediğini anlatan Halis, "Geçen yıl pamuktan istediği randımanı alamayan üretici mısıra kaydı. Bu yönelişte bir önceki dönemde verilen 6.7 YKr'lik primin de etkisi var. Dolayısıyla üretici artan maliyetler nedeniyle baş edemeyeceği pamuk yerine prim artışını da dikkate alarak mısır ekti. Ancak, ekimin başladığı ve bittiği dönemlerde 2007 ürünü için verilecek primin miktarı açıklanmamıştı. 6.7 YKr'den 2 YKr'ye çekilen primler üreticiyi şoka uğrattı. Ama iş işten geçmişti. Çiftçi bu duruma hazırlıksız yakalandı. Hasada 40-45 gün kala üretici endişeyle bekliyor" diye konuştu.

Halis, diğer taraftan 2007 ürünü mısır primlerinin açıklanmasının ardından ikinci ürün mısır ekimine yönelen çiftçinin önemli oranda azaldığını, ekimde yüzde 50 oranında düşüş gözlendiğini belirterek, "Geçmiş yıllara göre ikinci ürün mısır ekiminde yarı yarıya düşüş var. Bunun yerini ağırlıklı olarak soya fasulyesi aldı" dedi.
Eski Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut ise bu sezon iklim koşullarının mısır ürünün gelişimi açısından olumlu seyrettiğini söyleyerek, "Verim açısından bir sıkıntı görünmüyor ancak fiyat açısından sıkıntılı bir dönem olacağı görünüyor. Ekim sahalarının fazla olması, dünya piyasalarında fiyatların gerilemesi, primlerin de düşmesi nedeniyle endişe gözüküyor. Üretici panikte" şeklinde konuştu.

Adana'da geçen sezon yaklaşık 110 bin hektar alana mısır ekimi yapıldığını, 1.5 milyon tona yakın ürün alındığını kaydeden Barut, mısır piyasasının şu anda 45-46 YKr'den gittiğini ancak üreticinin önümüzdeki günlerde daha da düşeceği yönünde endişeler taşıdığını belirtti. Barut, üreticinin mağdur olmaması için mısırın primle birlikte 55 YKr'den satılması gerektiğini vurguladı.

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2008 Çarşamba 11:11:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?