2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Mobilya sektörü büyüyor

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş, 110 ülkeye ihracat gerçekleştiren, 2007 yılında bir milyar dolarlık ihracat sınırını aşan, 2008 yılı ihracat hedefi 1,3 milyar dolar olan Türk mobilya sektörünün tüm sıkıntılara karşın büyüdüğünü söyledi.

Baş, yaptığı açıklamada, mobilya sektörünün son yıllarda Türkiye'nin parlayan sektörlerinden biri durumuna geldiğini anlattı. Sektörün hızlı büyümeye paralel olarak pazar sıkıntısı yaşadığını anlatan Baş, özellikle komşu ülke pazarlarının sektördeki potansiyelinin iyi değerlendirilmesiyle bu alanda yaşanan sıkıntıların da aşılabileceğini bildirdi.

Baş, Türk mobilya endüstrisinin yakın döneme kadar çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bir görünümde bulunduğunu, ancak son 15-20 yıllık süreçte küçük ölçekli işletmelerin yanı sıra orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısının da hızla artmaya başladığını belirtti. Baş, ülke genelinde mobilya alanında faaliyet gösteren işletme sayısının 650 bine ulaştığı göz önüne alındığında sektörün öneminin daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Mobilya sektörünün durumunu ve sorunlarını dile getiren Baş, şöyle konuştu: "Türkiye'nin tüm bu rakamlara rağmen dünyanın en çok mobilya ihracatı yapan ilk 20 ülkesi içinde olmaması üzücü. Ancak buna rağmen sektörün dış ticaret açığı verdirmeyen alanlardan biri olması da önemli. Mobilya sektöründeki temel sorunlar tasarım, finansman, pazarlama, yönetici yetersizliği, vasıflı eleman bulamama, uluslararası tanıtımlarda eksiklik, hammadde fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Mobilya ihracatının artması için yapılması gerekenlerin başında devlet desteklerinin bilinirliğinin artırılması, maliyetlerin düşürülmesi, yurt dışı mağazalaşmaya ve markalaşmaya önem verilmesi, ihtisas bölgeleri ile döviz kurlarının ayarlanması önem taşımaktadır."

Adana'nın 2008'in ilk 9 ayında mobilya ihracatının 30 milyon dolara ulaştığını anlatan Baş, ülkeler sıralamasında birinciliği bu miktarın yarısının gerçekleştirdiği Irak'ın aldığını, bu ülkeyi Suudi Arabistan, Almanya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri'nin izlediğini söyledi.

Toplam ihracat miktarı içerisinden Adana'nın aldığı payın son derece düşük olduğunu anlatan Baş, sözlerine şöyle devam etti: "Bu alanda Adana'da bulunan KOBİ ölçeğindeki işletmelerin ihracata yöneltilmesine ihtiyaç var. Kuşkusuz üretim yapmanın yanı sıra üretilen malın satılması ekonominin en temel ilkelerinden biri. Son yıllarda alım gücünün düşmesi nedeniyle iç pazarda daralma yaşandığından sektörün dış pazarlardaki etkinliğini artırması gerekmektedir. Bu anlamda mobilya ihracatının önündeki engellerin kaldırılması zorunluluk göstermektedir. İtalya'nın yıllık ihracat miktarının 16 milyar Euro'yu bulduğu göz önüne alındığında, Türkiye'nin mobilya sektöründe dünyanın önemli ülkelerinden biri olabilmesi için
gerekli teşvik ve diğer desteklemelerin acilen yürürlüğe konulması gerektiğine inanıyorum."

İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 11:44:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?