29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Mortgage ikinci eli canlandıracak

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, "Mortgage" yasasının 2. el konut piyasasını canlandıracağını söyledi. 

Babacan, yaptığı açıklamada, yasada vergi teşvikiyle ilgili bazı avantajlar bulunduğunu ancak ücretlilerin ödediği faizlerin, gelir vergisinden düşürülmesine imkan sağlayan uygulamanın düzenlemede yer almadığını belirtti. Kredi taksitini ödeyemeyen müteahhit ya da vatandaşların 3. aydan sonra başkasına devredebileceğini vurgulayan Babacan, "Diğer konut kredilerinde el değiştirilirken harç parası ödeniyordu ama Mortgage'de harç parası ödenmeyecek. Bu durum, sektörde 2. el piyasasını hareketlendirecek. Konut kredisini ödeyemeyenler konutları satışa çıkartacak" dedi. 

Sistemde, bankadan kredi alacak kişinin herhangi bir konut kredisi gibi kredi alacağını belirten Babacan, şunları söyledi: 

"Kredi alanlar faizin yüzde 5'i kadar Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ödemeyecekler. Bankalar, konut kredisi olarak vermiş oldukları kaynağı mevduat ve sendikasyon kredilerinden karşılıyorlar. Mevduatın büyük bir kısmı 3 aydan daha kısa vadeli. Vade uyumsuzluğu nedeniyle yüksek faiz uyguluyorlar. Yurt dışından aldıkları sendikasyonda kur riski devreye giriyor. Sınırlı kaynaklarla sistemi sonsuza kadar devam ettirmeleri de mümkün değil. Önceki konut kredilerinde ise vatandaş ya da müteahhitler çok büyük rakamlarda sigorta muameleleri vergisi ödemek zorunda kalıyordu. Sistemle birlikte bu gider de ortadan kalkıyor." 

Dünyanın her tarafında uzun zamandan beri uygulanan Mortgage sisteminin konut kredilerini de disipline ettiğini vurgulayan Babacan, "Türkiye'de yıllardan beri konut almak isteyen ya faizler düştüğünde tüketici kredisi çekip konut alıyordu ya da bankaların özel olarak açtığı konut kredilerinden yararlanıyordu. Ancak Mortgage sistemiyle birlikte konut kredisi bir düzen ve disipline sokulmuş olacak. Konut almak isteyen vatandaşlar ve konut yapmak isteyen müteahhitler kendilerine bir sisteme göre ayarlayacaklar. Ayrıca sistem çok ciddi bir otokontrol getirecek. Yapım müteahhitleri kendi hazırladıkları projeyi daha iyi hazırlayıp sigorta şirketine ve tüketiciye beğendirecek. Ayrıca sistem sayesinde oluşturulan fonlarla birlikte kredi almak daha kolay hale gelecek" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2007 Pazar 10:48:50
Güncelleme :25 Şubat 2007 Pazar 10:51:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?