30
Nisan
2024
Salı
ADANA

Mortgage'ta yüksek faiz sıkıntısı

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, kredi faizlerinin yüksek olmasından dolayı alt gelir veya dar gelir grubundaki kişilerin Mortgage'tan yararlanmasının mümkün olmayacağını söyledi. 

Babacan, yaptığı açıklamada, Mortgage'ın insanlara bedava ev dağıtma sistemi değil, bir kredilendirme sistemi olduğunu ifade ederek, ellerinde az miktar para olan ve belli miktar taksit ödeyebilecek durumda olanların ev sahibi olabileceklerini hatırlattı. Babacan, "Gelir düzeyi yüksek kişiler zaten bankaların verdiği konut kredisiyle ev sahibi oluyordu. Mortgage'ta bir kişinin konut almak için 50 bin YTL'ye ihtiyacı varsa ve 20 yıl vadeli yüzde 1 faizle Mortgage kredisi alacak ve her ay 550 YTL ödeyecek. Faiz oranı 0.5'e düşmüşse, 358 YTL taksitle konut sahibi olabilir. 100 bin YTL krediye ihtiyaç varsa faiz oranı yüzde 1.20 ise 20 yıl vadede ayda bin 273 YTL ödeyecek. Türkiye'de bu taksitleri ödeyebilecek aile sayısı çok belirlidir. 

Ve o ailelerde zaten diğer kredi sistemleriyle ev sahibi olabiliyorlar" dedi.
Düzenli ödeme yapma imkanı olmayanların Mortgage kredisinden yararlanamayacağına dikkat çeken Babacan, "Güçlü ekonomiye sahip ülkelerde konut bedelinin neredeyse tamamı uzun vadeli kredilerden sağlanıyor. Bu oran, ABD'de yapılan konut bedelinin isterlerse yüzde 5'i, isterlerse 30-40 yıl vadeli çok düşük faizle ipoteğe dayalı kredi kullanırlar. 

Ancak Türkiye'de başlangıç itibariyle mevzuat ve kredi faizlerinin yüksek olmasından dolayı alt gelir veya dar gelir grubu bu haliyle bu sistemden faydalanamayacak. Bu grupların bu sistemden faydalanması için faizlerin yüzde 1'lerin altına düşmesi gerekiyor" diye konuştu. 

Geçen yılın ikinci yarınsından sonra inşaat sektöründe başlayan durgunluğun mevsimsel olarak hala devam ettiğini vurgulayan Babacan, şunları söyledi:
"Müteahhitler, sektörün tekrar ekonominin lokomotifi olması için Mortgage sisteminden çok umutluydu ancak dünyada reel faizlerin en yüksek olduğu 3 ülkeden biri olmamız nedeniyle çıkan yasa müteahhitlerde buruk bir sevinç yaşattı. Eğer faizler yüzde 1'in altına düşerse inşaat sektörü altın çağını yaşar. Aksi taktirde Mortgage sadece toplumun bir kesimine hitap eder ve kredi sistemini bir disipline sokar. Oysa gelişmiş ülkelerde inşaat sektöründeki canlılığı Martgage devam ettiriyor. İnsanların daha iyi ve nitelikli konut sahibi olmalarını Mortgage sağlıyor."
iha
Yayın Tarihi : 1 Mart 2007 Perşembe 13:59:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?