5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Mumcu: Fakirden alıp rantiyeye veriyorlar

Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanı Erkan Mumcu, Adana’da düzenlediği mitingde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef aldı. Genel başkan seçildikten sonra ilk mitingini gerçekleştiren Erkan Mumcu, hükümeti kastederek, "Fakirden alıp, rantiyeye veriyorlar" dedi.

Sabah saatlerinden itibaren mitingin başladığı saate kadar yağan sağanak yağışa rağmen katılımın yüksek olduğu mitinginde Erkan Mumcu, köylünün, çiftçinin, işçinin, memurun ve diğer tüm kesimin eski günleri aradığını vurguladı.

Eskiden çiftçinin 4 kilo buğday ile 1 litre mazot aldığını, şimdi ise ancak 6 kilo ile aynı miktar mazotu alabildiğini belirten Mumcu, "Yine eskiden 55 ton buğday ile bir traktör alan köylü şimdi ancak 85 ton buğday ile en kötü traktörü alabilmektedir. Pamuk, geçen sene 850 bin liraydı, şimdi 400-450 bin lira, onu da alan yok. Portakal, geçen sene 400-450 bin liraydı, şimdi 200-250 bin lira. Bu hükümet döneminde ne zaman hasat başlasa, gümrüksüz, dampingli malların da ithalatı başlıyor. Serbest piyasa ekonomisinden yana olduklarını söyleyerek işbaşına gelen bu hükümet gübreyi ise serbest rekabet ortamına açmıyor. Milletin serveti belli gruplara gidiyor. Rantiyeden alıp fakir fukaraya vereceklerini söyleyerek iktidar oldular ama bu iktidar rantiyenin hükümeti olmuştur" dedi.

Ekonominin söylendiği gibi iyi gitmediğini savunan Mumcu, öne çıkan tek icraatın devletin bol bol borçlanması olduğunu belirterek, "Bu borçlar kimin cebinden çıkıyor? Sizin cebinizden, halkın cebinden çıkıyor. Serveti olanlardan vergi almıyorlar ama Özel Tüketim Vergisi adı altında ekmek satın alan, telefonla konuşandan vergi alıyorlar. Ben buna milletin dilini kesme vergisi diyorum. Yani fakirden alıp rantiyeye veriyorlar" diye konuştu.

Konuşması sık sık "Başbakan Mumcu" sloganları ile kesilen ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, hükümetin uygulamalarının özgürlükçü olmadığını savundu. "İnsan haklarının genişletilmesi lazım. İnsanların aklıyla vicdanıyla girişimciliğin önünü açmak lazım. Vatandaşın aleyhine, devletin lehine daraltmalar olmamalı" diyen Mumcu, Başbakan Erdoğan’ı samimiyetsizlikle suçladı. Seçimlerden önce üniversite eğitiminin önünün açılması, türban sorununun ortadan kaldırılması yönünde Erdoğan’ın söz verdiğini hatırlatan Mumcu, "Şimdi bunları rafa kaldırdılar. ’Acele eden ecele gider’ dedi. Vatandaşın iradesiyle iktidara gelen meşru demokratik bir iktidarın başı bunu söyler mi? Samimi olmak, delikanlı olmak, dik durmak lazım. Dün ABD’ye efeleniyorsun, sonra geri adım atıyorsun. Dün AB sevdalısı olduğunu söylüyorsun, bugün Türkiye’ye yönelik bölücülük yapmakla suçluyorsun. Böyle şeyler bir defa ulu orta söylenmez. Söyleyeceksen ve böyle bir şey varsa gereğini niye yapmıyorsun" şeklinde konuştu.

"MAVİ AKIM’DA TÜRKİYE’Yİ 10 MİLYAR DOLAR FAZLA ÖDEMEYE MAHKUM ETTİLER"
Mumcu, enerji yolsuzluğu konusunda da hükümeti ve Erdoğan’ı suçladı. Enerji yolsuzluğunun kapanmadığını, işin arkasında iktidarın olduğunu öne süren Mumcu, sözlerine şöyle devam etti:
"’Hortumu keseceğiz’ dediler. Ancak hortum yerine binlerce pipet taktılar, ha bire çekiyorlar. Ancak yarın güneş doğacak. O zaman karanlıkta ne varsa aydınlanacak. Enerji yolsuzluğunun bir tarafı mı var sadece? Bu işin bir alan bir de veren tarafı. Bir milletvekilinin istifasıyla bu iş bitti mi? Bitmez. Alan tarafta siz varsınız, peki veren taraf nerede? Geçmişten hesap soracaklarını söylüyorlardı. Sormayan namerttir. Büyükşehir Belediyespor’a dikkat edin. Bunlar kötü alışmışlar. Aynen devam ediyorlar. Şimdi milleti, basını, yargıyı baskı yaparak susturabilirsin. Ama her karanlığın ardında bir aydınlık var. İşte o zaman size de hesap sorarlar. Mavi Akım’da ise bir formül değişikliği yapılarak Türkiye 7.5 milyar dolar fazla fatura ödemeye mahkum edildi. Akaryakıt fiyatları 55 sente çıktı. Bu nedenle bu fatura yaklaşık 10 milyar dolardır. Biz bunları tüccar siyasetçi sanıyorduk ama bunlar işportacı çıktı. Bu işin içinde kimler var, bunların hesabını soracağız."
Yaklaşık 50 dakika konuşan Erkan Mumcu, "Memleketin yeni bir siyasete ihtiyacı var. Sorunlara akılcı çözümler üretecek yeni kadrolara ihtiyacı var. Biz bu memleketi korkularla yönetmeyeceğiz. Vatandaşından korkan devlet anlayışına son vereceğiz. Bizim iktidarımızda vatandaşı yolunacak kaz gibi gören bir bakan olmayacak, bizim hükümetimizde ’Gözünü toprak doyursun’ diyen bir bakan olmayacak. Anayasa değiştirmeye gücü varken ’Acele eden ecele gider’ diyen bir hükümet olmayacağız. Biz, milletin kaynaklarını ihale dolaplarında eritmeyeceğiz" dedi.
Mumcu, konuşmasını, "Biz bu memleketin Kürtleriyiz. Biz ’sünnilerle beraber varız’ diyen alevileriz. Biz, vatanını, milletini böldürmemek için canını seve seve veren Türkleriz. Biz hakiki kardeşleriz" sözleriyle tamamladı.
Mitinge katılanlar arasında "Biz öğretmenleriz", "Biz esnafız" yazılı pankartlar dikkat çekti.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2005 Cumartesi 18:44:51
Güncelleme :1 Mayıs 2005 Pazar 13:30:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
BUNU FARKETMEK ÜÇ SENE Mİ SÜRDÜ? IP: 81.215.172.xxx Tarih : 2.05.2005 21:05:04
BUNU YENİ Mİ ANLADI SAYIN MUMCU? 3 SENEDİR BAKANLAR KURULUNUN ALDIĞI TÜM KARARLARDA İMZASI VAR.ŞİMDİ NE DEĞİŞTİ?