2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Müstehcen diyaloglar tepki çekti!

Adana'da, Seyhan Anadolu Kız Meslek Lisesi Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitüsü Tiyatro Kulübü tarafından Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı ve içerisinde müstehcen diyalogların yer aldığı "Kadınlık Bizde Kalsın" adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

Adana Büyükşehir Belediye Tiyatrosu'nda kız öğrenciler, Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı "Kadınlık Bizde Kalsın" adlı oyunu sahneledi. Hz. Adem ile Havva'dan günümüze kadar kadın ile erkek arasındaki ilişkilerin anlatıldığı oyundaki müstehcen diyaloglar ise tepki çekti.

Oyunda kızların askere gitmesi, bir kadının cinsiyet değiştirmesi, tarihte kadının rolü, Hezarfen Ahmet Çelebi'nin uçuşunda karısının rolü, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmekten vazgeçtiğinde onu ikna eden kadının rolü gibi konular müstehcen içerikli diyaloglarla aktarılıyor. Öğrencilerin sahneye koyduğu oyunda müstehcen olarak görülen ve tepki çeken diyaloglar şöyle:

"Ben kendimi Ulubatlı Hasan'dan çok Baltacı Mehmet Paşa'ya benzetiyorum. Biliyorsunuz kendisi Çariçe Katarina ile cengi sırasında 117 kere orgazm olmuştur. Fakat ölmemiştir. Asker kız Vildan bir erkekle anısını anlatır. 'Dedim ki şöyle buyur. İçeri gir yavrum. Öyle bakma gımıldan, gımıldan, gımıldanıver' dedim. Çocuk şöyle gözlerimin içine doğru baktı baktı baktı. Eee seni arzu ediyorum fakat ben bakireyim demez mi? Aaaa tepemin tasında ufak bir titreşim oldu tabii. Dedim ki bak yakışıklı kuş yavrusu evde yalnızız. Boşa kostaklanma, kostak olmadığını biliyoruz dedim. Bir çırpıda attım yatağa herifi, yatakta ılım bir yaylanma oldu. Fakat çocuk boylu boyunca dokuz on beş bir uzandı ki göreceksiniz. Alnında 4 adet ter damlası, kalbi tıpış tıpış atmakta. Eeeee. E'si üç, beş, yedi, on yedi oooooooo. Bana Vildan demişler kızım, adamın karakökünü almadan bırakır mıyım?

Merhabalar sultanlarım, merhabalar hepinizi ayrı ayrı müsait yerlerinizden busederim. Padişahımız efendimiz beni önce tutti, sonra furitti." Oyunda atasözlerine, şehit ve askerliğe yönelik konuşmalar da tepki çekti. Şehitler için söylenen "Vah vah vah ki gitti koç gibi sapık, şehit oldu. Ama şunu da söyleyeyim ki o ölmedi, o bütün sapıkların kalbinde yaşayacak. Ben şimdi sapık şehit arkadaşımızın anısına bir dakika saygı duruşuna davet ediyorum" sözleri dikkat çekti.

Oyunda ayrıca, "Bir Türk dünyaya bedel" atasözü için de, "Ne demiş atalarımız bir Türk dünyaya bedeldir. Tamam da atalarımız bu lafı ettiklerinde dünya nüfusu bu kadar kalabalık değildi. Böyle mantıksız atasözlerinin zamanı çoktan geçti" ifadeleri yer alıyor.

Bu arada, Adana İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgafur Büyükfırat, yaptığı açıklamada, oyunun içeriğini bilmediğini, liselerin yıl sonu için hazırlamış olduğu tiyatrolara okulda oluşturulan komisyonun karar verdiğini belirtti. Büyükfirat, oyunun Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetmeliğine uygun olması gerektiğini vurgulayarak, "Oyunda yönetmeliğe aykırı bir durum varsa gereğini yaparız. Bundan kim sorumluysa onların hakkında incelemeleri başlatırız" dedi.

Çukurova Tiyatrocular Derneği Başkanı Sakıp Terek ise, tiyatronun eğitsel olması gerektiğini, bölücü ve müstehcen konuları içermemesi gerektiğini söyleyerek, "Bayrak ve vatan sevgisi olması lazım. Özelikle öğrencilerin oynadığı bir tiyatro oyununda çok dikkatli olunması gerekir. Sahnelenen oyunun eğitici tarafının olması gerekir. 'Bunları sansürleyemiyoruz, yasak koyamıyoruz' diyorlar. Ama okul yöneticileri ve idareciler olarak bunlara müsaade edilmemeli. Kadınları rencide, toplumu dejenere eden tiyatro oyununu nasıl koyarsınız. Kadına, dine, aileye saldırı var. Okul yönetimi buna nasıl izin verdi?" diye konuştu.

Türk Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Kamil Köse de, ahlaka aykırı içerikli tiyatronun hem de kız öğrenciler tarafından oynatılmasının çok yanlış olduğunu belirterek, "Ahlaka aykırı ve günlük konuşmaların içerdiği oyunları eğitim kurumunda bir şekilde yapılmasını tasvip etmiyoruz. Milli ve manevi değerlere aykırı sanat eserlerini onaylamıyoruz. Sanat adına insanlarımızı, toplumu bir yere sürüklemenin anlamı yok. Bunu öğrencilerin yapması daha da yanlış. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bu konuda hemen harekete geçmesi gerekiyor" dedi.

.
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2008 Cuma 10:41:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?