3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Müzeler Haftası kutlandı

Adana'da 18-24 Mayıs Müzeler Haftası, Arkeoloji Müzesi bahçesinde düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Törende konuşan Adana Valisi İlhan Atış, bir kentin, ilin ve kişinin müzeye, resme, tarihe, tiyatroya önem vermesi o yer ve kişileri daha modern yapacağını söyledi.

Sanata önem veren toplumların önünün açık olduğunu ve daha ileriye gideceğini ifade eden Atış, "Mustafa Kemal Atatürk'e kadar ne yazık ki biz tarihe ve sanata gereken önemi vermemişiz. Sanatın ve tarihin değerini anlayan Mustafa Kemal Atatürk bir şeyler yapmaya çalışmış ancak bunlarda yeterli değil. Biz sanatta daha da ileriye gitmeliyiz" dedi.

Toplumda müzelerin çok tanınmadığına ve vatandaşın müzeleri çok az ziyaret ettiğini vurgulayan Atış, "Toplumda müzeyi bilenlerin sayısı yüzde 80, ancak müzeleri ziyaret edenlerin sayısı yüzde 20'yi geçmez. Ne yapıp edip müzeleri vatandaşlar için cazip hale getirmeliyiz. Müzeler insanlar tarafından sürekli ziyaret edilen yerler haline gelmeli" diye konuştu.

Adana'nın açık hava müzesi gibi olduğunu vurgulayan Atış, Magursus, Şar, Anvarza, Tepebağ, Yılın Kale ve daha onlarca tarihi yerin bulunduğunu kaydetti.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık da konuşmasında, Adana'nın tarihten günümüze bir çok önemli olaya tanıklık ettiğini ve çok sayıda önemli şahsiyeti yetiştirdiğini, aynı zamanda misafir ettiğini anlattı.

Müze Müdürü Kazım Tosun ise Adana merkez ve ilçelerinde 5 müze ile halka hizmet verdiklerini, toplam 46 bin 361 tarihi eser bulunduğunu, bu eserlerin vatandaşlara sergilenmesi konusunda çok titiz davrandıklarını söyledi. Tosun, tarihi eser kaçakçılarına karşı vatandaşlara da bilgi verdiklerini belirtti.

Konuşmaların ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halkoyunu Ekibi bir gösteri sundu. Gösterinin ardından Vali Atış ve beraberindekiler müzeyi gezdi.

.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 13:09:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?