5
Mayıs
2024
Pazar
ADANA

Narenciye, bu yıl da elde kaldı

Çukurova’da narenciye üreticisi bu yıl da gülmedi. Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, Çukurova’da narenciye de bu yıl ürünün bol alınmasına rağmen pazarlama sorunu yüzünden para etmediğini söyledi.

Doğru, "Yurt içinde örgütlenememiş üretici pazarlama sorunu yaşıyor" dedi.

Narenciye üreticisinin yurtiçindeki sorununu çözmek için gerekli makamlara müracaat ettiklerini ve narenciye ihracatına bu yıla mahsus olmak üzere hal yasası içine alınmasını istediklerini ifade eden Başkan Doğru, "Böyle bir yasa ile ürün, üreticiden tüketiciye kısa yoldan direkt intikal edeceği için daha ucuz olacak. Üretici ile tüketici fiyatları arasında uçurum var. Pazarda büyük bir haksız kazanç var. Bu da üretici ile tüketicinin cebinden çıkıyor. Bahçede kilosu 100-150 bin liraya düşen mandalina, Ankara’da 1,5-2 milyon liraya kadar satılıyor. Bir diğer sıkıntı ise ihracat yönünde. İhracatta, üreticimiz yabancı rakipleri ile rekabet edememesi yüzünden mandalina ve limonda ihracat tıkanmış vaziyette. Bu yıl için sadece greyfurt hariç mandalina ve portakala 35 cent, limona da 42 cent ton prim verilmiştir. Fakat AB pazarında İspanya kendi üreticisine daha fazla destek sağladığı için ürünlerimiz ihraç edilemiyor. Mandalina, portakal ve limonda ihracat desteği 100 dolar tona çıkarılarak ihracatın önünün açılmasını diliyoruz. Yetkili makamlara müracaat ettik. İnşallah kısa zamanda hayırlı sonuçlar alırız" diye konuştu.

Mandalina ve portakalın Türkiye’de de İspanya’da da bol üretildiğini, bu yıl geçen yılki rekolteden yüzde 40 daha fazla ürün elde edildiğine işaret eden Doğru, "İç piyasada yeterince narenciye tüketilmiyor. AB üyesi olunca mallarımız daha iyi satılacak. Biriyle komşu olmak başka, ortak olmak başka. Önümüzdeki pazar daha iyi olacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2005 Pazar 14:53:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?