4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Narenciye balı hasadı yapıldı

Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, Çukurova'nın mevsimsel şartların uygunluğu nedeniyle bal üretiminde gözde mekanlardan biri haline geldiğini söyledi.

Bal Tanıtım Derneği Başkanı ve Karlıova Bal Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Salcan ve Anadolu Bal Çiftliği Genel Koordinatörü Hasan Özkan, bu yılın ilk narenciye balını tanıtmak amacıyla Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şahin Bilgiç'i ziyaret ettiler. Ziyarette konuşan Şahin Bilgiç, Çukurova'nın mevsimsel şartların uygunluğu nedeniyle Çukurova'nın bal üreticilerinin gözde merkezlerinden biri haline geldiğini belirtti.

Üretici ile tüketici arasında köprü görevi yaptıklarına dile getiren Bilgiç,
"Adana'daki bal yetiştiricilerine elimizden gelen desteği veriyoruz. Biz üyelerimizle varız. Bu yıl bal üreticileri açısından olumlu görünüyor. Sezon sonunun balcılar açısından güzel olacağını umut ediyoruz" dedi.

Bal Tanıtım Derneği Başkanı ve Karlıova Bal Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Salcan, Çukurova Bölgesi'nin yağışların fazla olması nedeniyle sektörde olumlu bir havanın oluştuğunu söyledi. Adana'nın her yerinin narenciye bahçeleriyle kaplı olduğunu belirten Salcan, "Türkiye'deki arıcıların üçte biri Adana'ya gelerek bal üretiyorlar. Çukurova Bölgesi balcılık sektöründe önemli bir bölge. Türkiye'de arıcılar sadece bal üretiyor. Arıdan üretilen diğer ürünleri arı yetiştiricileri bilmiyor. Türkiye'de 150 milyon dolar civarında bir gelir elde ediliyor" dedi. Salcan, marka tescilli, etiketli balların tüketilmesi gerektiğini kaydetti.

Sezon içinde hasadı yapılan ilk balın narenciye balı olduğunu hatırlatan Salcan, şöyle konuştu:

"Ülke olarak çok az bal tüketiyoruz. Toplumumuzda balın bilinirliliği çok az. Balı soframızda tükettiğimizde yapılan sağlık harcamalarında önemli bir düşüşün olacağını düşünüyorum. Tadı itibariyle bal bazı insanlara ağır gelir. Narenciye balı özel bir baldır"

Anadolu Bal Çiftliği Genel Koordinatörü Hasan Özkan ise, Çukurova Bölgesi'nde bin 500, bin 700 civarında arıcı sayısı olduğunu, 12 bin ile 15 bin ton civarında süzme bal üretildiğini belirtti. Çukurova'nın bal merkezi haline gelmesi için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Özkan, bu yılın ilk balı olan narenciye balının 27 kilogramlık tenekelerde 120 TL'ye satıldığını sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 17:31:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?