29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

'Narenciye dalında kalmasın' kampanyası

Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından başlatılan "Narenciye Dalında Kalmasın" kampanyası kapsamında, Adana'da 38 mahalle de 10 ton narenciye ürünü, 5 ton da narenciye suyu dağıtıldığı bildirildi. 

ATO Başkanı Şaban Baş, yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 500 bin ton üretilmesine karşın, yurt dışı pazarlardaki sorunlar ve yurt içindeki tüketimin yetersizliği nedeniyle narenciyenin dalında kaldığını söyledi. İç pazardaki tüketimi artırabilmek için kampanya düzenleyerek, şehrin çeşitli noktalarına afişler astıklarını hatırlatan Baş, kampanyanın ardından kişi başına 25 kilo olan narenciye tüketiminin 50 kiloya çıkarılmasıyla tüketim potansiyelinin de artırılabileceğini ifade ederek, "Önce kent merkezine kurulan narenciye sıkma makinelerinde 5 ton meyve suyu dağıtıldı. Şimdi ise Seyhan'da 28, Yüreğir'de 18 mahalle de olmak üzere toplam 46 mahalle de narenciye ürünü dağıtıldı. Narenciye ürünü dağıtılırken muhtaç ailelere verilmesine dikkat edildi" dedi. 

Baş, Çukurova Bölgesi'nde narenciye üreticisinin özellikle son yıllarda, zor günler geçirdiğine dikkat çekerek, "Adana'da, 29 bin 184 hektar alanda 7 milyon 215 bin 976 kök narenciye ağacı bulunuyor ve yaklaşık 950 bin ton ürün elde ediliyor. Başlattığımız kampanyada ilk etapta toplumu narenciye tüketimine yönlendirmeyi ve özendirmeyi hedefledik. Kampanyayla narenciyenin faydaları topluma anlatıldı. Kentteki işlek caddelere narenciye sıkma makineleri koyarak Adanalılar'a portakal suyu ikram edildi. Bu sayede narenciyenin gerçek değeri anlaşıldı. Böylece ülke ekonomisinden çok etkili olan narenciyenin olumsuz etkisi olumlu yöne doğru çekildi" diye konuştu.
Narenciyedeki çıkmazın sadece kampanyayla çözülemeyeceğine dikkat çeken Baş, başta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olmak üzere diğer ilgili birimlerle doğrudan girişimlerde bulunarak narenciyedeki ihracat desteklerinin artırılmasını istediklerini vurguladı. 

Narenciye ihracatında ve üretiminde maliyeti düşürücü özel önlemlerin alınmasının hem ihracata hem de üretime önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Baş, şunları söyledi:
"Ülke ekonomisi için önü açık ve birçok insanımıza geçim kaynağı olan narenciye sektörünün gelişmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır. Narenciyede ihracat destekleri, dış pazarların geliştirilmesi ve sürdürülmesi adına devam ettirilmelidir. Narenciyede ihracat destekleri sözleşmeli üretime farklı olarak verilmeli, zaman ve miktarı iyi belirlenmelidir. İhracatımızda çok önemli bir engel teşkil eden Akdeniz meyve sineği kontrolü için acil önlemler alınmalı, etkin yöntemler geliştirilmeli ve uygulamaya konmalıdır. İyi tarım uygulamaları, organik yetiştiricilik, biyolojik ve entegre mücadele zorunluluk göstermektedir. Narenciye sektörümüzün ülkesel bir politikası olmalı ve modern teknoloji ve kaynakların sürdürülebilir kullanımı sağlanmalıdır." 

Şaban Baş, "Narenciye Dalında Kalmasın" kampanyasının 19 Ocak Cuma günü sona ereceğini sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2007 Çarşamba 12:16:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?