29
Nisan
2024
Pazertesi
ADANA

Narenciyeye Çin tehdidi

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Genel Sekreteri Selami Gedik, Çin'in narenciye sektöründe modern dünyayı kısa sürede işgal edeceğini söyleyerek, "AB pazarına 2000-2001 sezonunda sadece bir markete 36 ton narenciye ihraç ederek giren Çin, geçen yıl Avrupa ihracatını 20 bin tona yükseltti" dedi.

Gedik, yaptığı açıklamada, dünyada ortalama 107 milyon ton narenciye üretimi gerçekleştirildiğini, bunun yüzde 2.5'ini Türkiye'nin karşıladığını belirtti. Türkiye'nin üretimde 2 milyon 600 bin ton 11. sırada, ihracatta ise yaklaşık 1 milyon 60 bin tonla 3. sırada yer aldığını anlatan Gedik, dünya narenciye ihracat rakamları arasında ilk bakışta göze batmayan ülkelerden biri olan Çin'in sektörde hızlı tırmanışa geçtiğini ifade ederek, "Toplam 412 bin ton ihracatla dünya sıralamasında 9. sırada yer alan Çin üretimde 17 milyon 293 bin tonla 2. sırada yer alıyor" dedi.

Çin'in özellikle Avrupa ülkelerindeki yükselişinin satır aralarında gizli kaldığını ancak, buna dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çeken Gedik, şunları söyledi:
"Çin'in üretiminin 13 milyon tonluk bölümü mandarin oluşturuyor. Bunu genelde içeride tüketiyor. Ancak, geri kalan ürünlerin önemli bölümünü yurtdışına pazarlıyor. Aslına toplamda bakıldığında ihracatı bizim çok gerimizde, ancak, Avrupa pazarındaki tırmanışına dikkat çekmek gerekir. Son 5 yılda Avrupa'ya narenciye ihracatı önemli oranda artmıştır. 2000-2001 sezonunda sadece Carrefour'a 36 ton ihracat yapan Çin, geçen sezon bu rakamı 20 bin 600 tona yükseltti. Bu ilk bakışta çok büyük bir rakam olarak gözükmese de, 5 yılda alınan ivme çok önemli. Çin, narenciye sektöründe modern dünyayı kısa sürede işgal edecek."

Gedik, önemli meyve ihracatçısı konumundaki Türkiye ve İsrail'in bu yıl AB pazarına ürün göndermediğini, daha çok Doğu Avrupa ve Uzak Doğu ülkeleri pazarlarının tercih ettiğini vurguladı. Türkiye'nin el birliği içinde narenciye sektörünün önündeki engelleri aşması, teşvik ve desteklerin rakip ülkelerin seviyelerine getirilmesi gerektiğini kaydeden Gedik, "Girdi maliyetleri oldukça düşük olan Çin'in bu atılımı gözönünde bulundurarak, geleneksel müşterilerin kaybedilmemesi için hükümetten ihracatçıya üreticiden nakliyeciye kadar herkes üzerine düşeni yapmalı" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2007 Çarşamba 10:53:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?