3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Narenciyeye 'Don' zammı!

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru, tüm yurdu etkisi altına alan kara kışın, narenciye fiyatlarını yüzde 50 ila 100 oranında artırdığını belirterek, "Don olayından en çok mandalina etkilendi. Kilogramı 1 YTL olan don görmemiş mandalina 2 YTL oldu" dedi.

Doğru, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son 5 yıldır görmediği kadar soğuk ve don olayı gördüğünü, bu soğuktan narenciye ürünlerinin çok fazla etkilendiğini ifade etti.

Türkiye'nin narenciye üretiminin yaklaşık 3 milyon 200 bin ton olduğunu, bunun yüzde 80'ini Akdeniz Bölgesi'nin karşıladığını belirten Doğru, bu yıl soğuklar nedeniyle rekoltede yüzde 15 ila 20 arasında düşüş beklendiğini, 19 Aralık'tan itibaren zaman zaman yaşanan don olayının çiftçiyi zor duruma düşürdüğünü kaydetti.

Doğru, "Ürünlerin yüzde 80'ini soğuklardan kurtardık. Çünkü narenciye ürünlerinin çoğu erkenci olduğu için soğuklar başlamadan hasat edildi. Bu nedenle geriye kalan yüzde 20'lik ürün ise don olayından etkilendi. Bu yüzde 20'lik ürünün içerisinden yüzde 15'lik bir kayıp olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Soğuklardan en fazla Adana'daki narenciye bahçelerinin etkilendiğini, Antalya, Mersin ve İzmir'de deniz olduğu için havanın daha yumuşak geçtiğini ifade eden Doğru, Adana'nın havasının denize uzak olduğu için biraz daha sert olduğunu ve don olayından narenciyenin daha fazla etkilendiğini vurguladı. Doğru, soğuktan ürünlerin yanı sıra ağaçların da etkilendiğini belirterek, bu durumun önümüzdeki yılın ürünlerine de yansıyacağını ifade etti.

Soğuklardan dolayı narenciye ürünlerinde yüzde 50 ila 100arasında fiyat artışı olduğuna dikkat çeken Doğru, şunları kaydetti:
"Hasat edilen son ürünler, soğuklar nedeniyle yenmez hale geldi. Bu nedenle soğuktan kurtulan ürünlerin fiyatı arttı. Özellikle soğuktan önce dondan zarar görmemiş olan mandalinanın kilosu 1 YTL iken, şimdi 2 YTL oldu. Üstelik narenciyenin üretilmediği soğuk şehirlerde ise fiyatlar daha da artmakta. Portakalın kilosu 1.5 YTL'den 2 YTL'ye kadar çıktı. Soğuktan zarar görmüş narenciye ise bunların yarı fiyatına satılıyor. Limon 2 YTL'den 3 YTL'ye yükseldi."

iha
Yayın Tarihi : 21 Şubat 2008 Perşembe 10:07:57
Güncelleme :21 Şubat 2008 Perşembe 10:12:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?