4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Narenciyeye krizde Irak dopingi

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı (AKİB) Ali Kavak, krize rağmen 2008-2009 narenciye sezonunun zarar etmediğini belirterek, "Bunu Irak pazarı sayesinde sağladık. Hem değer hem de miktar bazında yüzde 100'ün üzerinde artış var. Deyim yerindeyse bu sene paçayı Irak sayesinde yırttık" dedi.

Kavak, narenciye sektöründe de tüm dünyayı etkileyen küresel mali kriz nedeniyle sorunlar yaşandığını ancak, narenciyenin krizi en az hasarla geçiren sektörlerden biri olduğunu söyledi.

Krizin neden olduğu olumsuzluklara rağmen, paydaş kurum ve kuruluşların çabalarıyla krizi iyi yönettiklerini ve sektörde bu sezon ihracat artışı sağladıklarını ifade eden Kavak, "Narenciyede bu sene bahar havası yaşadık. 'Narenciye dalında kaldı' gibi sorunlarla karşılaşmadık. Narenciyede ihracat sezonu bitmemesine rağmen geçen yılın rakamları hem değer, hem de miktar bazında aşıldı. Türkiye'den 2008 Eylül-2009 Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44'lük artışla 987 bin ton narenciye ürünü ihraç edildi. Karşılığında da yaklaşık 650 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandı. Sezon bitimine kadar bunun 1 milyon tonu bularak 700 milyon dolara ulaşacağını bekliyoruz" diye konuştu.

2008-2009 narenciye sezonunun iyi geçmesinin krizden deyim yerindeyse paçayı yırtmasının en büyük etkeninin Irak pazarına bir önceki yıla oranla yüzde 100'ün üzerinde narenciye ihraç edilmesi olduğunu vurgulayan Kavak, Irak sayesinde hem krizden etkilenmediklerini hem de kar ettiklerini kaydetti.

2007 yılında hem miktar hem de değer bazında eksi değerler veren Irak pazarının bu yıl değer bazında yüzde 135, miktar bazın da da yüzde 166 artış gösterdiğini anlatan Kavak, "İhracat artışına Irak pazarının desteği çok fazla oldu. 2007 yılında miktar bazında eksi yüzde 47, değer bazında eksi yüzde 27 oranında düşüş yaşanmıştı. Ancak 2008 yılında sezon tamamlanmasına rağmen değer bazında yüzde 135, miktar bazında yüzde 166 artış sağladık. Bu sezonu Irak pazarı sayesinde kurtardık. Irak sayesinde başarı sağladık" dedi.

Narenciye ihracatında Irak'a Türkiye'ye yakınlığı ve alternatif bir pazar olması dolayısıyla bu sezon bir önceki döneme göre gerek miktar gerek değer bazında yüzde 100'ün üzerinde artış sağlandığını söyleyen Kavak, 73 milyon dolarlık döviz girdisiyle 126 bin tonu aşkın narenciye ihraç edildiğini belirtti.

Kavak, geçen yıl Türkiye'den Irak'a 60 bin tona yakın narenciye ürünü ihraç edildiğini, karşılığında da 33 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandığını anımsattı.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 10:56:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?