4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Narenciyeyi DON vurdu

Hava sıcaklığının gece eksi 7 dereceye kadar düştüğü Çukurova'da, narenciye bahçelerini don vurdu.


Yılbaşı gecesi eksi 7 dereceyi, dün gece de eksi 4 dereceyi gören hava sıcaklığı, narenciye bahçelerinde zarara yol açtı.

Bu gece de sürmesi beklenen don olayının ağaçlara verdiği zarar günün ağarmasıyla ortaya çıktı. Bahçelerdeki su birikintilerinde yaklaşık 3 santimetrelik buz tabakaları oluştu. Ağaçlar don olayından olumsuz etkilenirken, üreticiler, meyvedeki zararın ancak birkaç gün içerisinde görülebileceğini belirttiler.
İmkanı olan büyük tarım işletmeleri narenciye bahçelerinde dev pervaneler çalıştırarak geceyi en az zararla atlatmaya çalışırken, imkanı olmayanlar da lastik, saman ve pamuk çöpü yakarak ağaçları ve üzerindeki meyveleri ayazdan korumaya çalışıyor. Meteoroloji yetkililerinin 2 gecedir ekili ve dikili alanlara zarar veren don tehlikesinin bu gece de sürdüğünü açıklaması, üreticileri tedirgin ediyor.


Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, birkaç gündür etkili olan olumsuz hava koşullarının, narenciye ağaçlarına zarar verdiğini söyledi. Şu anda ağaçların yapraklarının zarar gördüğünü, meyvedeki verim ve kalite kaybının ise birkaç gün içerisinde görülebileceğini ifade eden Halis, bazı üreticiler lastik, saman ve pamuk çöpü yakarak don tehlikesini en az zararla atlatmaya çalışırken, bazı tarım işletmelerinin de her birini 60 bin TL'ye kurdurdukları dev pervaneleri çalıştırdıklarını söyledi. Halis, bir pervanenin gecede yaklaşık 600 litre mazot yaktığını, bunun da üreticiye ek maddi külfet getirdiğini belirterek, üreticinin ürününü korumak için bu külfete katlanmak zorunda olduğunu ifade etti.


Yılbaşı gecesi başlayan don tehlikesinin bu gece de devam ettiğini vurgulayan Halis, üreticileri tedbirli olmaları konusunda bir kez daha uyardı.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, narenciye bahçelerinin yanı sıra marul, lahana ve ıspanak ekili alanların da don olayından etkilendiğini kaydetti.


Narenciye üreticileri de, ağaçların ve henüz hasat edilmeyen meyvelerin don olayından zarar görmemesi için sabaha kadar uyamadıklarını ifade ettiler.

İha
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2009 Cuma 09:50:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?