4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Nevzat vatandaşlığını geri istiyor

Adana'da, 22 yıl önce cezaevinden çıktıktan sonra Suriye'ye kaçıp orada evlenerek 9 çocuk sahibi olan ve kimliksiz yaşayan Nevzat Filiz, vatan hasretine dayanamayıp Türkiye'ye giriş yapınca "vatansız" olduğu gerekçesiyle 2,5 aydır Hatay Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi Misafirhanesi'nde tutuluyor.

İstanbul'da ayakkabıcılık yapan Nevzat Filiz(46) 1980'li yıllarda küçük yaşta kız kaçırdığı gerekçesiyle 7 ay cezaevinde yattı. Ancak o yıllarda Suriye'ye kaçan Filiz, evlenerek 9 çocuk sahibi oldu. Nevzat Filiz, 24 yıl sonra vatan hasretine dayanamayarak 9 çocuğunu yanına alarak Türkiye'ye gitmeye karar verdi. Hatay'ın Yayladağı ilçesinden 2,5 ay önce Türkiye'ye giriş yapan Nevzat Filiz ile 9 çocuğu kimlikleri olmayınca gözaltına alındı.

Vatansız oldukları gerekçesiyle Hatay Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'ne ait misafirhanede tutulmaya başlandı. Kardeşi ile yeğenlerinin 2,5 aydır ne Türkiye'den ne de Suriye'den nüfus cüzdanı çıkartmadıkları için yasalar önünde vatansız olduklarını ve bu yüzden 2,5 aydır tutsak gibi yaşadıklarını öğrenen Nevzat Filiz'in kardeşi Mustafa Demir(39) ağabeyini bu esaretten kurtarmak için harekete geçti.

Mustafa Demir'in çabaları, bugüne kadar nüfus cüzdanı olmayan ağabeyi ile çocuklarının misafirhaneden çıkmasına yetmedi. Hala 4 kardeşinin kimliksiz olduğunu belirten Demir, kendisi ve 2 kardeşinin annesi Sufiye Demir'in ilk eşi Ali Demir'in üzerinden kimlik aldığını söyledi. 2 kardeşinin de belgeye dayalı olarak gerçek babası Hasan Filiz'in üzerine kimlik aldığını belirten Demir, 1950'li yıllarda babası Hasan Filiz'in Diyarbakır'dan kan davası nedeniyle Mardin'e kaçtığını burada da annesi Sufiye Demir ile tanışarak evlendiğini ifade etti.

Demir, annesinin babasıyla evliliğinin ikinci evliliği olduğuna dikkat çekerken,
kimliksiz olmalarına ise annesinin ilk eşi Ali Demir'in neden olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Annem evlendikten sonra ilk eşi askere gidiyor. Bu arada annemin bir engelli çocuğu oluyor. Engelli çocuk dayak atılması sonucu ölüyor. Bunun üzerine ninem, anneannem 'seni de öldürürler' diyerek tekrar evine getiriyor. Bu arada, annem babamla tanışıp evleniyor ve Adana'ya geliyorlar. İlk çocuk Fatma ablam dünyaya geliyor ama babam nüfus cüzdanı çıkartmaya gittiğinde resmi nikahları olmadığı için nüfus cüzdanı çıkartamıyor. Annemin ilk eşi de, 'ben askerdeyken bıraktın gittin' diye annemi boşamıyor. Bu nedenle arka arkaya doğan 9 çocuk bir türlü kimlik çıkartamıyor. Babam ise kimlik çıkarmak için mahkemeye başvuruyor ancak ömrü fazla yetmeyerek 1980 yılında ölüyor. Babamın ölmesiyle birlikte annem ablam Remziye'yi alarak Suriye'ye kaçtı. Biz de burada darmadağın olduk. Ben hala 4 kardeşimin yerini bilmiyorum. Ağabeyimi de yeni buldum. Ama 2,5 aydır tutuldukları misafirhanede çocuklarıyla birlikte perişan."

Ağabeyinin Türkiye'de 22 yıl, Suriye'de de 24 yıldır kimliksiz yaşadığını, vatanının Türkiye olduğunu, yıllardır Adana'da Havuzlubahçe Mahallesi'nde yaşadığını anlatan Demir, "Kardeşim bir ara kız meselesi yüzünden 7 ay cezaevinde yattı. Ancak o zaman kimlik falan sormadan cezaevine attılar. Kardeşim daha sonra kaçak yollardan Suriye'ye gitti. Burada bir Suriyeli ile evlendi ve 9 çocuğu oldu. Şimdi en büyüğü 21 yaşında çocuğu var. Ancak ne kendisinin ne de çocuklarının kimliği yok" dedi.

Uzun süre Suriye'de yaşadığı için vatan aşkı ve kardeşlerinin hasretine dayanamayarak Türkiye'ye gelmek isteyen ağabeyinin Hatay Yayladağı girişinde kimliksiz olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığını belirten Demir şöyle devam etti:
"Kardeşim Türkiye'ye kaçak yollardan girmek istediği ve aile boyu kimliksiz oldukları için Hatay Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü misafirhanesine yerleştirildi. Ağabeyim ve yeğenlerim şimdi 'Vatansız' olarak görünüyor. Ama ağabeyimin ve yeğenlerimin vatanı Türkiye'dir. Ağabeyim ve 9 çocuğu 2.5 aydır kaçak göçmenlerin bulunduğu misafirhanede perişan oldu. Ben şimdi onun Türk vatandaşı olduğunu kanıtlamaya çalışıyorum. Benim de gücüm kalmadı. Ancak çocuklar perişan oldu. Bu rezalet artık bitsin.22 yıl Türkiye'de yaşayan ve cezaevine giren birisine nasıl vatansız denir, anlamıyorum. "

Ağabeyine belgeye dayalı nüfus cüzdanı çıkarmaya çalıştığını ancak yetkilileri bir türlü ikna edemediğini belirten Demir, ağabeyinden vekalet alarak yasal yollara başvuracağını, ağabeyinin yanı sıra 9 çocuğunun hiçbir günahı olmadığı halde misafirhanede perişan olduğunu vurguladı.

Ağabeyinin kimliği olmadığı için ne okula gidebildiğini ne de askere gidebildiğini söyleyen Demir, "Ağabeyim askerlik şubesine giderek askere gitmek istediğini söyledi. Ancak kimliği olmadığı için askere almadılar. Ama o kimliğini çıkartıp yaşı 46'da olsa askere gitmek istiyor. Salih ağabeyim de 49 yaşında kimlik çıkartarak askere gidip gelmişti" diye konuştu.

Nevzat Filiz'in çocukluk arkadaşı Hamit Seran ise Nevzat Filiz ile birlikte çok günlerinin geçtiğini belirterek, "Nevzat ile birlikte 1977'den 1980'e kadar İstanbul'da bir ayakkabıcıda çalıştık. O daha sonra Suriye'ye gitti. Vatansız değil, onun vatanı Türkiye" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2009 Perşembe 11:42:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?