1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADANA

Nogay İnce Ali Efsanesi kitaplaştı

CEYHANLI NOGAY İNCE ALİ EFSANESİ KİTAPLAŞTI

Fransız ve himayesindeki Ermeniler tarafından işgal edildiği Kurtuluş Savaşı yıllarında Ceyhan’da verilen mücadele ile efsaneleşen Nogay İnce Ali ve Müfrezesi kitaplaştı.

Ceyhan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği yönetim kurulu üyesi Dr. Fatih Karayandı tarafından yazılan kitapta büyük çoğunluğu Nogay ve Kırım Türklerinden oluşan çetesiyle işgalcilere karşı emsaline az rastlanır bir mücadele veren ve Ceyhan halkının gözünde efsaneleşen Nogay İnce Ali’nin hayatı konu ediliyor.

Dr. Karayandı, Ceyhan ve köylerinde yıllar süren sözlü tarih araştırmaları ve tarihi belgelerden yola çıkarak hazırladığı kitapta, işgal günlerinde Ceyhan halkına karşı Ermeniler ve Fransızlar tarafından gerçekleştirilen zulümler ve Ceyhan halkının Kuva-yi Milliye saflarında verdiği mücadele de anlatılıyor.

Dr. Karayandı, bu kitabı yazmaktaki amacının unutulmaya yüz tutmuş Nogay ve Kırım Türklerinin göç sonrası yaşadıklarına ışık tutmak ve günümüz gençliğine bu ülkenin nasıl kurtarıldığını hatırlatmak olduğunu ifade ederek, “Adana’nın Ceyhan ilçesi 1854-1856 Kırım Savaşı’ndan sonra Osmanlı’ya göç etmek zorunda kalan Nogay ve Kırım Türkleri tarafından kurulmuştur. Göç ile gelen bu insanlar yeni yurt edindikleri bu coğrafyanın yaklaşık 70 yıl sonra tekrar işgal edilmesi üzerine silahlanarak Kuva-yi Milliye saflarına katılmış ve işgal güçleriyle mücadele etmişlerdir. Vatan sevdası ile canını hiçe sayarak, çok zor şartlar altında verilen bu mücadele sonunda, Ceyhan işgalden kurtulmuştur. Özellikle Mercin’de yapılan ve 300 Fransız askerinin öldürüldüğü Mercin savaşlarında Nogay İnce Ali ve Müfrezesi kahramanlaşmışlardır" diye konuştu.

CEYHANLI NOGAY İNCE ALİ EFSANESİ KİTAPLAŞTI
İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2011 Cuma 09:46:01
Güncelleme :25 Şubat 2011 Cuma 13:19:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?