3
Mayıs
2024
Cuma
ADANA

Nüfus artışı ormanları yok etti

Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, hızlı nüfus artışı ve ormanların tarlaya dönüştürülmesi sonucu orman alanlarının yok edildiğini söyledi.

Tece, yaptığı açıklamada, son yüzyılda teknoloji ve sanayi alanındaki baş döndürücü gelişmeler ile hızla artan nüfusun, orman alanlarının tahribi ve yok olmasında önemli rol oynadığını ifade etti.

İzinsiz ve düzensiz ormandan yararlanma, tarla açma yoluyla usulsüz olarak ormanlardan yararlanma, orman yangınları, biyolojik etmenlerle ortaya çıkan hastalıklar, hava kirliliğinin ve asit yağmurlarının ortaya çıkardığı tahribatın, orman azalması sürecini hızlandıran ana nedenleri oluşturduğunu belirten Tece, "Yaklaşık 500 bin hektar orman alanı 2-B ile orman sınırları dışına çıkartılırken, daha binlerce hektar alan da orman vasfını kaybetmiştir. Türk ormancısı bugüne kadar yaklaşık 2 milyon hektarlık alanda ağaçlandırma yaparak, bu olumsuzlukların zararlarını bir nebze azaltmıştır" dedi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) verilerine göre Türkiye'nin son 30 yılda orman varlığını 550 bin hektar artırdığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Bu kadar olumsuzluklara rağmen bu artış, hiç kuşkusuz Türk ormancısının bu konudaki azim ve kararlılığının bir sonucudur. Ağaçlandırma çalışmalarında kullanılan ağaç türleri aynı zamanda ülkemizin biyolojik çeşitliliğini de korumaya yöneliktir. Türkiye, dünyadaki en zengin bitki merkezlerinden biridir. Ülkemiz, kuzey ülkelerinin ağaçlarıyla, sıcak bölgelerin ağaçlarıyla dünyanın en önemli bitki merkezleri içindedir. Özellikle Doğu Akdeniz Bölgesi bu açıdan ülkemizin bitki çeşitliliği açısından çok zengin bir bölgesidir."

Kayseri Pınarbaşı ve Saimbeyli civarında sarıçam ormanlarını görmenin geçmişte mümkün olduğunu, ancak insan etkileri ve iklim değişiklikleri sebebiyle sarıçam ormanlarının Pınarbaşı ilçesinde kalıntı şeklinde kaldığını vurgulayan Tece, "Ancak azimli, bilgili ve kararlı ormancılar sayesinde Saimbeyli ilçesi ve çevresi yeniden sarıçam ağaçları ile renklendirilmeye başlandı. Bu çalışmaların fitili ilk olarak 1994 yılında ateşlendi" diye konuştu.

Tece, doğal kaynakların, bütün insanların katkılarıyla yönetilmesi ve geliştirilmesinin, ormanların sürdürülebilirliği ve güvenliği açısından oldukça önemli olduğunu, ülkenin geleceğinin orman varlığına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 12:24:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?