4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADANA

Ödüllü filmler Altın Koza'da

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 16. Altın Koza Film Festivali'nde, Uzak Doğu'dan Güney Amerika'ya, İran'dan ABD'ye kadar birbirinden farklı pek çok ödüllü film buluşacak.

8-14 Haziran 2009 tarihleri arasında yapılacak festival boyunca dünyanın dört bir köşesindeki farklı ülkelerde üretilmiş ödüllü filmler seyirci ile buluşacak. Uzak Doğu ülkelerinden, Güney Amerika'ya, komşu İran'dan ABD'ye birbirinden farklı ülkelerden filmlerin buluşma noktası Adana olacak.

Festivalin Dünya Sineması Bölümü'nde gösterilecek filmlerden bazıları şunları:

"London River, Londra Nehri: İngiltere, Fransa, Cezayir ortak yapımı. Rachid Bouchareb'in yönettiği film, Berlin'de En İyi Erkek Oyuncu, Ekümenik Jüri Ödüllerini aldı. Filmde, tüm farklılıklarına rağmen aynı umudu paylaşan iki insan anlatılıyor. 2005'te Londra'yı sarsan terör saldırılarından sonra haber alamadıkları çocuklarını aramak için kente gelen Müslüman bir adamla Hıristiyan bir kadının kesişen yollarının hikayesi.

North, Nord, Kuzey: Norveç yapımı film bu yıl Berlin Film Festivali'nde Panorama Tribeca Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülleri aldı. Geçirdiği sinir krizinin ardından kayak sporunu bırakıp hüzünlü, bir inziva hayatı sürmeye başlayan Jomar'ı anlatan ve romantik doğa manzaraları içinde ilerleyen bir yol komedisi olan film, yönetmen Rune Denstad Langlo'nun ilk uzun metraj çalışması.

Four Nights With Anna / Cztery Nocez Anna / Anna ile Dört Gece: Usta yönetmen Jerzy Skolimowski'nin on yedi yıl aradan sonra çektiği film, Polonya'nın küçük bir taşra kasabasında, bir hastanenin krematoryumunda çalışan eski mahkûm Leon'un, Anna'ya duyduğu saf ama bir o kadar da rahatsız edici aşkı üzerine. Film, Polonya Onur Ödülü, En İyi Yapım ve En İyi Ses ödüllerinin sahibi.

Treeless Mountain / Ağaçsız Dağ: 2008 yılı Güney Kore yapımı film, Berlin Film Festivali Forum Ekümenik Jüri Ödülü, Dubai Film Festivali En İyi Film Ödülü ve Netpac Pusan ödüllerinin sahibi. Altı yaşında, cıvıl cıvıl bir çocuk olan Jin, annesi ve küçük tombul kız kardeşi Bin ile birlikte Seul'de küçücük bir dairede yaşamaktadır. Anneleri, evi terk eden babalarını bulmak için gitmeye karar verince, Jin ile Bin yazı, alkolik Büyük Teyze'nin kasabadaki evinde geçirmek zorunda kalır.
The Rainbowmaker,

Gökkuşağı Sihri: Finlandiya, İtalya, Rusya, Almanya ve Hollanda ortak yapımı filmin yönetmeni Nana Dzhordzhadze. Babaları hapiste olduğu için dedeleriyle birlikte yaşayan ikizlerin ve onlarla birlikte etraflarındaki herkesin"sihir"le tanışmalarının hikayesini anlatan filmin yönetmeni Nana Dzhordzhadze de Adana'ya gelecek.

It's Not Me I Swear / C'est Pas Moi, Je Jure / Yemin Ederim Ben Yapmadım: 2008 yılı Kanada yapımı filmin yönetmeni Philippe Falardeau. Bu yıl Berlin Film Festivali'nde Kristal Ayı Ödülü alan filmde, bir sürü soruna ve aşırı zengin bir hayal gücüne sahip on yaşındaki Leon'un hikayesi anlatılıyor. Annesi ile babası devamlı kavga eden Leon'un hayatında, bir de Lea vardır, her zaman her konuda haklı çıkan ve onu çileden çıkaran kız.

Wild Field / Dikoe Pole / Vahşi Tarla: Nişanlısının bir süre sonra yanına geleceği umuduyla kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde, tuhaf hastalarına bakan genç doktorun hikayesinin anlatıldığı bu filmin yönetmeni Mikheil Kalatozishvili de Adana'da festivalin konuğu olacak. Rusya yapımı 2008 yılına ait filmin ödülleri şöyle: Fipresci, Ekümenik Jüri, Onur Ödülü Cottbus, Altın Yıldız Marakeş
Gigantic / Devasa: Yatak satarak geçimini sağlayan Brian'ın hayatta en çok istediği şey Çinli bir bebek evlat edinmektedir. Aniden ortaya çıkıveren Happy adlı genç kadın acaba Brian'ın hayatında kendine yer açabilecek midir? 2008 yılı A.B.D yapımı filmin yönetmeni Matt Aselton.

Empty Nest / El Nido Vacio: 2008 yılı Arjantin, İspanya, Fransa, İtalya yapımı filmin yönetmeni Daniel Burman. Çocukların yuvadan uçup gitmesiyle karşı karşıya kalınan boşluğun öyküsünü anlatan film, yeni kitabını yazmakta olan bir baba, sosyal hayatına hızlı bir dönüş yapan bir anne ve herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı veya tanık olduğu bir hikayeyi anlatıyor.

Film, San Sebastian Film Festivali'nden En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Görüntü ödülleri sahibi.Pardon My French / Un Chat Un Chat: Tıkanan yazar Nathalie'nin uğraşması gereken pek çok şey vardır: genç oğlu, uyku bozuklukları ve hepsinden öte sapkınca onu takip eden ve onun gibi bir yazar olmak isteyen Anais. Bu yıl Berlin Film Festivali Forum bölümünde ilk kez izleyici ile buluşan film 2009, Fransa yapımı. Yönetmen ise Sophie Fillieres.

Kasmir: Journey To Freedom: 2008 yılı İsrail yapımı filmin yönetmeni Udi Aloni. Aloni bu filminde kamerasını terörün, umutsuzluğun hakim olduğu; silahların konuştuğu, askerlerin kol gezdiği Keşmir'e; Keşmir'in kahramanlarına çeviriyor."
Festival boyunca, Cinebonus Sinemaları, Cemalpaşa ve Reşatbey Arıplex Sinemaları, Metropol Sinemaları, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu ve Adana Valiliği Kültür ve Sanat Merkezi olmak üzere toplam 9 salonda yaklaşık 190 film gösterilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 12:19:59
Güncelleme :29 Mayıs 2009 Cuma 12:24:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?