2
Mayıs
2024
Perşembe
ADANA

Odun-kömür fiyatları da el yakıyor!

Bu yıl içerisinde doğalgaza gelen yüzde 70'in üzerindeki zammın ardından vatandaşın sobaya yönelmesi, odun ve kömürde yüzde 100'ü aşan fiyat artışına neden olurken, havaların soğumasına rağmen odun ve kömür satılan iş yerlerinde yaprak kıpırdamıyor.

2008 yılında doğalgaza yapılan zam, son yapılan yüzde 22'lik zamla yüzde 73'ü bulurken, bu zamların ardından vatandaşın tekrar odun ve kömüre yöneleceği beklentisi mahrukatçıları sevindirdi. Ancak doğalgazdaki fiyat artışı nedeniyle odun ve kömüre yönelen vatandaş, burada da geçen yıla oranla yüzde 100'ü aşan fiyat artışıyla karşılaştı.

Vatandaş, geçen yıl 7 YTL'ye satılan kömürün torbasının 15 YTL'ye, 180 YTL'den satılan meşe odununun tonunun 300 YTL'ye, 120 YTL'den satılan çam odununun tonunun ise 200 YTL'ye öğrendi.

Adana'da yaşayan ve her yıl klima ve elektrikli sobalarla ısındığını söyleyen Kenan Sapmaz, bu yıl elektriğe gelen yüksek zamdan dolayı tekrar odun ve kömüre dönmek için mahrukatçılara geldiğini, ancak 1 ton kömür alması durumunda cebinden en az 600-750 YTL, 1.5 ton odun alması durumunda ise cebinden en az 600 YTL para çıkacağını belirterek, "Adana'da kış az, ama yaklaşık 5 ay soba kullanmak zorunda kalıyoruz. Bu aldığımız odun ve kömür yeter mi bilmiyorum. Klima ya da elektrikli soba kullansak fatura çok gelecek, odun ve kömür alsak çok para gidecek. Ne yapacağımızı şaşırdık. Böyle olursa bu yıl ne soba yakacağız ne de elektrikli soba kullanacağız. Sanırım bütün kışı battaniye altında geçireceğiz" dedi.

20 yıldır odun ve kömür satışı yapan Kadir Ay ise, sektörde yaprak kıpırdamadığını ifade ederek, bu yıl içerisinde elektrik ve doğalgaza yapılan yüksek zamma rağmen satışların yok denecek kadar az olduğunu söyledi.

Ay, geçen yıla göre kömüre yüzde 100'ün üzerinde, oduna ise yüzde 80'lerin üzerinde zam geldiğini belirterek, "Petrol ve dövizdeki artış odun ve kömür fiyatını yukarı çekti. Ayrıca, elektrik ve doğalgaza yapılan yüksek zammın vatandaşı odun ve kömüre yönelteceği beklentisi zammı daha da artırdı. Bu nedenle geçen yıl 7 YTL olan 25 kilogram kömür torbası bu yıl 15 YTL, geçen yıl 180 YTL olan 1 ton meşe odunu bu yıl 300 YTL oldu. Odun ve kömür almaya gelen vatandaşlar bu fiyatı duyunca almaktan vazgeçiyor" diye konuştu.

Odun ve kömürün en çok 9, 10 ve 11. aylarda satıldığına dikkat çeken Ay, şunları kaydetti:

"9 ve 10. ay geride kaldı. Ancak satış yok denecek kadar az. Getirdiğimiz ne odunu ne de kömürü tüketebildik. 11. aya girdik, ancak yine aynı. Geçen yıl 300 ton odun, 100 ton kömür satmıştım, bu yıl bunun yarısını bile satsam şükredeceğim."
Akşama kadar siftah etmeden dükkan kapattıklarını ifade eden Ay, "Bugün de akşam oldu, ama ceplerim yine bomboş. Eve ekmek götürecek param yok. Kış geldi, ancak ne odun ne kömür alan var. Vatandaş odunu da kömürü de gram gram alıyor. Önceki yıllar ton ton alınan odun şimdi 10 kiloluk torbalarla, kömür ise 25 kilogramlık torbalarda alınıyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 11:37:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa bilir IP: 78.169.226.xxx Tarih : 2.09.2009 12:54:41

kadir abi sen dogrusun ama şu adanadaki kayıt dışı oducu kömürcüyü kaldırılsa şatış artar başkanımızın gücü yetmiyor sayın valimiz destek olursa kayıt dışı kalmaz  saygılar oduncu bilir ticaret